«Ise teen, ise toon, sina ainult sööd ja jood!» kutsub Narva-Jõesuu popima einelaua Franzia peakokk Indrek Kõverik Facebooki lehel vanu ja uusi kundesid üle Eesti oma kokakunsti toidupakikestes koju tellima. Ta on üks neist kokkadest ja restoranipidajatest, kes üritavad sellega koroonakriisis ellu jääda.
Tervitusi Narva-Jõesuu brutaalseimast köögist: Franzia ülemkokk Indrek Kõverik sõidutab oma puhvetipakikesi ka Tartusse ja Tallinnasse
Alguses, kui kõik restoranid end koroonahirmus kinni panid, oli Indrek Kõverikul mure – mis nüüd Franziast saab? Ja siis, neli-viis päeva hiljem, tuli mõte: kui inimesed leidsid ta Narva-Jõesuust üles, küllap leiavad ka internetist. Leidsidki.
On laupäeva varajane õhtupoolik, kui Franzia köögipealik Kõverik kõlistab, et jõudis just Narva-Jõesuust Tallinna. Eelmisel päeval oli tal Tartu toiduring, mõlema linna koduustele toidupakke laiali vedades jäi teele ka kohalikku Ida-Virumaa rahvast. Kahe päeva peale tuli kokkupakitud mitmekäigulisi söömaaegu üle neljakümne. Ega üksi palju rohkem teha jaksakski, iseäranis komplekteerimine võtab tohutu aja, tunnistab kokk. Tuleb ju ökonoomitada, personal on puhkepausil. Neljapäeval paneb ta ahju ja köögi huugama, reedel ja laupäeval viimistleb, pakib ja läheb sõitu. Aga mees loodab, et see aitab tal kehva aja majanduslikult üle elada ega lase inimestel Franziat ära unustada. Ellujäämiskursus Ida-Viru moodi! Isegi Viljandisse, Valka ja Tõrva on tulnud tal neil kriisinädalatel põigata, sest sealgi on Kõveriku cuisine brutale’il ehk brutaalköögil väike austajaterakuke.
«Kord kuulsin, kuidas meie einelas ühed Peterburi kultuuriinimesed omavahel rääkisid, et Franzias on selline «horošaja brutalnaja kuhnja», eesti keeles «hea brutaalne köök». See oli mu meelest äge ja tabav väljend. Hiljem tuli välja, et see kuulub hoopis legendaarsele prantsuse kokale Alain Ducasse’ile,» selgitab tätoveeritud death metal’i mees söögikoha nime täienemislugu.