Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Euroopas leviv linnugripp ei ole veel Eestisse jõudnud

Copy
Pildil on Hispaanias Fuente de Piedra looduskaitsealal elutsevad flamingod. Foto on illustratiivne
Pildil on Hispaanias Fuente de Piedra looduskaitsealal elutsevad flamingod. Foto on illustratiivne Foto: Reuters

Kesk-Euroopas on juba mõnda aega levinud H5N8 linnugripp ning kuigi eni ei ole Eestis ühtegi positiivset testi antud, ei tähenda see, et lindude gripi siia levimise ohtu ei oleks, kirjutab Raplamaa Sõnumid. 

Veterinaar- ja toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonnajuhataja Hele-Mai Sammel kinnitas, et praeguseni Eestis lindude grippi tuvastatud ei ole. «Siiski ei tohi valvsust kaotada, sest Euroopas on lindude grippi diagnoositud kaheksas riigis – Poolas, Saksamaal, Tšehhis, Slovakkias, Ungaris, Rumeenias, Bulgaarias ja Ukrainas. Seega on seni jäänud lindude gripi puhangud Kesk-Euroopa piirkonda. Gripi tõttu on nendes riikides hukkunud või hukatud ligi kaks miljonit lindu, sest viirusele puudub ravi,» selgitas ta.

Lindude gripp kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka ning põhjustab lindude massilist haigestumist ja suremust. «Haiguse puhkemisel kehtestatakse pidamiskohas piirangud ning vältimaks väga nakkava taudi edasist levikut haiged ja haiguskahtlased linnud hukatakse ja hävitatakse. Lindude gripi viirustüvi H5N8 inimestele ohtu ei kujuta, kuid tekitab suurt majanduslikku kahju,» ütles Sammel.

Üheks ohuallikaks on rändlinnud, kes võivad gripi endaga kaasa tuua. Osaliselt on nad Eestisse juba saabunud, kuid osa neist on alles saabumas või Eestis vahepeatust tegemas. Seetõttu on haiguse Eestisse levimise risk jätkuvalt õhus.

Sammel ütles, et tõenäosust, kas lindude gripp lõpuks Eestisse jõuab või mitte, on keeruline hinnata. «Amet jätkab proovide võtmist loomataudide uurimiseks, sh lindude gripi proove, ka eriolukorra ajal. Koostöös Eesti Põllumajandus- ja Kaubanduskoja ja jahimeestega võetakse kuni mai keskpaigani proove rändel olevatelt hanedelt eeskätt lindude rännuteede piirkondadest. Sedasi saame vajadusel kiiresti reageerida,» rääkis Sammel. 

Tagasi üles