/nginx/o/2020/03/12/13004875t1h39f7.jpg)
Koroonaohu tõttu on tublisti suurenenud toiduainete varumine ning paljudel poelettidel haigutab tühjus. Keskkonnaministeerium soovitab toidu varumisel arvestada selle säilivust ning adekvaatselt hinnata, kas seda jõutakse ka ära tarbida.
Koroonaohu tõttu on tublisti suurenenud toiduainete varumine ning paljudel poelettidel haigutab tühjus. Keskkonnaministeerium soovitab toidu varumisel arvestada selle säilivust ning adekvaatselt hinnata, kas seda jõutakse ka ära tarbida.
Ministeerium teatab, et varumine on kasulik, küll aga teatud piirides. Kuivainete ja konservide varumine on põhjendatud, aga liha- ja piimatooteid varutakse nende sõnul juba liialt. «Samas näitavad tühjad liha- ja piimaletid seda, et tagavaraks ostetakse juba absoluutselt kõike. Soovitame inimestel läbi mõelda, kas ta jõuab enne säilivusaja lõppu toidu ka reaalselt ära tarbida ning ehk on mõistlikum muist tooteid poodi jätta. Seda enam, et valitsuse kinnitusel on meil riigis piisavad toiduvarud,» ütles keskkonnaministeeriumi asekantsler Kaupo Heinma.
Heinma lisas, et ilmajäämise hirmus kokku ostetud kiiresti riknevad toidukaubad suurendavad kindlasti toiduraiskamist noil nädalail. Toitu ära visates raiskame ressursse - maad, vett, energiat ja tööjõudu, aga ka raha ning tekitame mitme kartulikoti jagu jäätmeid.
Kogu maailma aastaseks toidu raiskamise koguseks peetakse umbes 1,3 miljardit tonni, mis moodustab 1/3 kogu maailma toidutoodangust. Tavaoludes tekitatakse meie kodudes toidujäätmeid inimese kohta keskmiselt 54 kg aastas. Sellest suure osa moodustab toidukadu ehk välditavad toidujäätmed. Keskmine perekond viskab aastas toidukaona ära ligi 120 euro eest toitu, mis teeb Eesti kohta kokku üle 60 miljoni euro. Suurim põhjus tolleks on toidu mõtlematu ja arutu varumine.
Tarbijatena on esimene samm toiduraiskamise vältimiseks toidutarbimise parem planeerimine ning prügikasti maanduva toidukoguse minimaliseerimise eesmärgiks seadmine.
Keskkonnaministeerium edastas toiduraiskamise vähendamiseks näpunäiteid: