Pliinid võib praadida enne söömist, et neid soojana nautida, kuid need saab ka varem valmis teha ja serveerida suupistena. Suuremad pliinid saad, kui supilusikatäie kaupa tainast pannile asetad. Kui soovid väikeseid ühe-ampsu-pliine, tõsta tainas pannile teelusikaga.
Õhulisemate pliinide valmistamiseks võid pool tatrajahust asendada nisujahuga. Sel juhul piisab 0,5 tl küpsetuspulbrist.
Pliinidel nagu ka sõrnikutel on tähtis, et praeksid keskmisel või isegi väiksel kuumusel, et need ühtlaselt läbi küpseksid ega kõrbema läheks. Eriti hea on praadimiseks selitatud või, sest tavaline või kipub kõrbema minema. N-ö puhastatud võid on poes müügil, kuid seda saab ka kodus ise teha. Selleks sulata või madalal kuumusel, seejärel kalla läbi tiheda sõela, kurnates sealt välja kõik üleliigse ehk eraldunud valged osakesed. Kui kasutad praadimiseks õli, siis võib enne praadimise lõppu pannile tükikese võid lisada, et see pliinidele head maitset annaks.
Lõhetartar sobib suurepäraselt ka röstitud saiale või leivale, samuti soolaste profitroolide või korvikeste täidiseks. Lõhe asemel võib loomulikult kasutada forelli. Tartarile võid lisada 1–2 sl nõrutatud kappareid, samuti sobib selle sisse mädarõigas. Punase sibula võid asendada šalottsibulaga. Et sibula maitse maheneks, tasub see tükeldada ja sidrunimahla sisse seisma panna juba paar tundi enne tartari valmistamist.
Kohevad tatrapliinid lõhetartariga
Aega kulub 1 tund. Jätkub kuuele sööjale
Lõhetartar
• 1 väike punane sibul
• 1 sidruni mahl
• 500 g lõhefileed
• 100 g suitsulõhet
• peotäis hakitud murulauku, rohelist sibulat või tilli
• 1 sl mahedat sinepit
• 0,5 tl suhkrut
• musta pipart
• soola (vajadusel)
• serveerimisel puista peale veel maitserohelist
Haki sibul peeneks, aseta kaussi, pigista peale ühe sidruni mahl ja jätta maitsestuma.
Eemalda lõhel nahk ja tõmba keskelt luud välja. Lõika lõhe väikesteks (u 0,5 cm suurusteks) kuubikuteks. Haki ka suitsulõhe väikesteks tükkideks. Sega kõik komponendid kokku ja maitsesta pipraga. Vajadusel lisa soola.
Tartar sobib suurepäraselt kohe söömiseks, kuid võid selle enne söömist 1–2 tunniks külmkappi maitsestuma panna.
Tatrapliinid
• 50 g võid
• 150 g toortatrajahu
• 1 tl suhkrut
• 1,5 tl küpsetuspulbrit
• 1 tl soola
• 2 suurt muna
• 1,5 dl täispiima
• õli või selitatud võid praadimiseks
Sulata või. Sega sõelutud jahu suhkru, küpsetuspulbri ja soolaga läbi. Klopi munakollased kergelt piimaga lahti. Lisa kuivained ja või ning sega ühtlaseks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt ülejäänud taina hulka.
Prae pliinid keskmisest pisut väiksemal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks. Õige aeg pliin ümber keerata on siis, kui tainas pealt kergelt mullitab.
Naudi kas soojalt või jahtunult lõhetartari ja paksu hapukoorega. Puista peale peeneks hakitud maitserohelist.