Soovituslik kogus on üldiselt viis portsjonit (üks portsjon on umbes 100 g) köögi- ja puuvilja päevas. Võib ka rohkem süüa, kui sporti teha ja kõvasti energiat kulutada, kuid mitte ülemäära palju. Mitte ühegi asjaga liialdamine ja äärmused pole kunagi head, seega ainult või väga suures osas taimse kraami söömine võib kaasa tuua asendamatute amino- ja rasvhapete, samuti mõne vitamiini ja mineraalaine vaeguse. Ideaalis võiks igapäevamenüüs olla esindatud kõik toidugrupid (piima- ja lihatooted, kala, kaun-, aed-, puu- ja teraviljad, tervislikud rasvad), et keha saaks kõik vajalikud toitained kätte.
D- ja B12-vitamiine organismile omastatavas vormis puu- ja köögiviljades ei leidu. B12-vitamiini saab loomsest toidust ja kuigi selle vajadus on väga väike (mõni miljondik grammi ööpäevas), siis aastaid ainult taimset toitu süües kujuneb välja selle puudus, mis häirib vereliblede moodustamist ja närvisüsteemi tegevust. Kõige rohkem on vaid taimseid roogi söövatel inimestel probleeme mineraalainete kaltsiumi ja raua saamisega. Kui aga menüüsse lisada piimatooted (eriti juhul, kui need on D-vitamiiniga rikastatud), peaksid siiski taimetoitlasedki kõik vajaliku kätte saama.
Traditsiooniline vinegrett
Vinegrett tähendab nii maitsestatud äädika- ja õlikastet (Prantsuse kaste) kui ka selle kastmega valmistatud köögiviljasalatit. See salat on lihtne vana kooli klassika, tõeline vitamiinipomm. Eriti tänuväärne praegusel külmal ajal, kui värsket taimset toidukraami napib. Salat sobib niisama söömiseks, aga loomulikult passib prae juurde.
Kuigi minu jaoks on vinegrett-salat alati punase värvusega olnud, siis olen näinud konservhernestega salati retsepti, milles peeti üldse ei ole. Mina teen pigem traditsioonilist vinegretti ja lisan sellele vahel ka heeringat. Retseptis kirjas olevatesse kogustesse võib üsna loominguliselt suhtuda – igaüks saab just endale sobiva koostise valida.
Salat:
3 keskmist keedetud kartulit
2 keskmist või suurt keedetud peeti
1 suur keedetud porgand
200 g värsket hapukapsast
2 marineeritud kurki
1 punane sibul
hakitud maitserohelist, nt murulauku, rohelist sibulat, lehtpeterselli (soovi korral)
Kaste:
6 sl õli
2 sl valge veini äädikat või õunaäädikat
1 sl mahedat või 1 tl kanget sinepit
soola, suhkrut ja (värskelt jahvatatud) musta pipart
Riivi või lõika väikesteks kuubikuteks kartul, peet ja porgand. Kurk ja sibul haki peeneks. Aseta kõik komponendid kaussi.
Sega omavahel kastmeained ja sega salati hulka. Lase enne söömist paar tundi külmkapis maitsestuda. Serveerimisel võid peale hakkida värsket maitserohelist.