Eesti toitumis- ja liikumissoovituste kohaselt on päevane soovitatav C-vitamiini kogus nii naistel kui ka meestel 100 mg. Rasedad ja imetavad emad vajavad 100 milligrammile lisaks 10 mg päevas.
Samuti on suitsetajatel suurem C-vitamiini vajadus, kes peavad iga päev tarbima umbes 30 mg rohkem.
C-vitamiini vaegusel on mitu nägu
Ühekülgse toitumise tõttu kestev C-vitamiini vajakajäämine võib põhjustada mõõdukat defitsiiti, mille tunnused on kerge aneemia, kahvatud igemed, valusad liigesed, haavade aeglane paranemine ja kergesti tekkivad sinised laigud kehal.
Tõsine C-vitamiini defitsiit ehk avitaminoos avaldub skorbuudina. Peale skorbuudi on C-vitamiini puudujääki seostatud ka periodontiidi (hambajuureümbrisepõletiku), krooniliste südamehaiguste ja rauavaegusaneemiaga.
Tihti haaratakse C-vitamiini preparaatide järele lootuses, et need ennetavad vaegusi ja parandavad tervist. Enamik apteegis müüdavatest preparaatidest sisaldab päevasest soovituslikust kogusest üle 10 korra rohkem ehk umbes 1000 mg C-vitamiini. Tegelikult on see päevase ohutu koguse maksimumpiir, mis ei võta arvesse toidust tulenevat C-vitamiini.
C-vitamiin
Soovitatava päevakoguse C-vitamiini (100 mg) saab keskmiselt:
80 grammist mustadest sõstardest
200 g punastest sõstardest
230 g apelsinidest, mandariinidest või sidrunitest
250 g kaalikast
230 g valgest peakapsast
12 g kibuvitsamarjadest
60 g astelpajumarjadest, paprikast või petersellist
330 g karusmarjadest
C-vitamiin imendub kehas erinevalt. Looduslikest allikatest ehk puu- ja köögiviljadest omastatakse peaaegu kogu tarbitud C-vitamiin. Seetõttu soovitatakse päevane C-vitamiini vajadus täita, tarbides taimseid saadusi. Kui aga näiteks terve soolestikuga inimene manustab tavapärasele toitumisele lisaks C-vitamiini preparaate, imendub peensooles näiteks 200–500 mg annuse korral 60–70% C-vitamiinist.