Kogu maailm on otsimas lihale asendajaid ja seda teed on edukalt asunud astuma ka Eesti teadlased oma laborites. Meie toidutehnoloogid said hiljaaegu oma tegevuse toetuseks koguni rahvusvahelise stipendiumi.
Tellijale
Miks me otsime lihale asendajaid (7)
Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) toiduainetehnoloog Mari-Liis Tammik, miks sellega üldse tegelete?
Värskete Statistikaameti andmete järgi tarbitakse Eestis liha keskmiselt 87 kilogrammi elaniku kohta aastas. Riiklike toitumissoovituste järgi võiks liha tarbimine jääda 40 kilogrammi piiresse aastas. Seega oleks nii tervise kui ka keskkonna seisukohalt mõistlik süüa liha päevas umbes 100 grammi. Tegelikkuses süüakse aga tihti ühe toidukorraga mitme päeva norm lihatooteid. Läänelikel toitumisharjumustel, kus toidulaud koosneb peamiselt loomsetest allikatest, on kõige suurem keskkondlik jalajälg. Seetõttu on tarvis arendada alternatiivseid tooteid, mis leevendaksid liha ületarbimist, kuid tagaksid toitainete kättesaadavuse kasvava rahvaarvuga maailmas.