Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Toiduliidu juht listeeriaskandaalist: peeglisse vaatama peame kõik (2)

Copy
Kuivõrd mõjutavad listeeriabakteri leiud kohalikes kala- ja lihatööstustes tarbija otsuseid ja usaldust, näitab aeg, kirjutab Sirje Potisepp.
Kuivõrd mõjutavad listeeriabakteri leiud kohalikes kala- ja lihatööstustes tarbija otsuseid ja usaldust, näitab aeg, kirjutab Sirje Potisepp. Foto: Erik Prozes

Toiduohutusest on saanud teema number üks. Kui suvine maasikapettus tõi välja turukaubanduse miinused, siis listeeriabakteriga seonduv on seadnud nii tootjad kui ka ametnikud valusate, aga möödapääsmatute valikute ette. Kui teisiti ei suudeta toiduohutust tagada, tuleb tootmine sulgeda. Kas sellest aga piisab ning milline on tarbija roll toiduohutuses, küsib toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Toiduliit on aastaid rääkinud sellest, et toiduohutuse tagamiseks on vaja suurendada osapoolte vastutust ning vaadata üle kõik etapid alates tooraine kasvatamisest, transpordist ja müügist kuni lõpptarbijani ehk põllult lauani.

Miskipärast on nii, et meil on alati vaja mingit raputust ja halba näidet, et midagi muutuks. Kuigi praegu ei ole ühte konkreetset kalatootjat puudutavas kõik veel lõpuni selge, on selge üks asi – toiduohutusealane seire on meil selgelt alarahastatud.

Tagasi üles