«Võtan ühe toreda Rieslingu,» nimetab tänavu neljandat korda Eesti parima sommeljee tiitliga pärjatud Ketri Leis veini, mille ta traditsiooniliste jõuluroogade kõrvale avab. See moodustab seaprae ja hapukapsaga klassikalise kulinaarse koosluse.
Tellijale
Pühad pokaalis: Riesling, porter, mull
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isegi siis, kui jõululaual valitseb ehteestlaslik maitsekarussell, kus on seapraadi ja hapukapsast, verivorsti ja pohlamoosi, marineeritud kõrvitsat ja piparkooki, võib sinna leida veinirüüpe, mis sobib saatjaks neile kõigile.
Eeskätt tasub pühadeks veini otsida nende maade veinimajadest, mille rahvusroad ei erine kuigivõrd eestlaste jõulutoidust ja sinna juurde sobiva keelekaste valmistamiskunst on pikkade traditsioonidega. Näiteks Saksa, aga ka Prantsuse Alsace’i ja Austria veiniaedade loomingust. «Enim on meid ajalooliselt mõjutanud Saksa köök, kus samuti süüakse palju sealiha ja hapukapsast,» annab esimesed vihjed neljakordne Eesti sommeljeede meistrivõistluse võitja Ketri Leis.