LOORBER RAVIMTAIMENA
Meditsiinis, parfümeerias ja alkoholitööstuses eelistatakse lehtedele loorberimarju. Marjad on sinkjasmustad 2 cm pikkused luuviljad, sisaldavad peaaegu 25% õli, milles on ülekaalus väärtuslik lauriinõli. Eeterlikke õlisid on marjades vähem kui lehtedes (keskmiselt 0,8%). Lisanduvad mitmesugused vaigud, fütosteriinid, süsivesinik lauraan ja melisspiiritus.
Loorberiõliga määritakse reumaatilisi liigeseid. Loorberilehed sisaldavad 2–3,5% eeterlikke õlisid (ülekaalus pineen ja tsineool), äädik-, palderjan- ja kapronhapet. Loorberiõli saab osta apteegist ja seda võib kasutada lõhnalampides, aga ka massaažiõlina, segatuna baasõli hulka. Õli tasakaalustab ja taastab närvisüsteemi, takistab pärmseente, bakterite ja viiruste levikut. Leevendab valusid, krampe ja alandab vererõhku (aroomteraapia). Takistab vere hüübimist. Ravib köha, lahtistab röga ja soodustab higi eritumist. Parandab suuhaavu, aknet, haavapõletikke, hambavalu, kõrva- ja kurgupõletikke, lihasekrampe, liigesepõletikke ja leevendab reumaatilisi valusid. Loorber ja loorberiõli on vastunäidustatud raseduse korral.
Kui mesilane või herilane nõelab, katta nõelamiskoht värske õunaäädikasse kastetud loorberilehega ja koht kinni siduda või plaasterdada.
Nohu ravimiseks panna ühe liitri kuuma vee kohta 10 loorberilehte, keeta tasasel tulel kaane all 10 minutit, võtta tulelt ja püüda 5 minuti jooksul sisse hingata loorberi kuuma auru (keedunõu kohal rätik üle pea). Vajadusel mõne tunni pärast protseduuri korrata.
Spasmiliste kõhuvalude ja gaaside korral võtta 5 g loorberilehti, valada peale 300 g keeva vett ja lasta termoses 3 tundi tõmmata. Tarvitada väikeste lonksudena 12 tunni jooksul. Protseduuri võib järgmisel päeval korrata, aga mitte rohkem.