Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Otse Postimehest Ekspert: kas töödeldud kala hävitamine on kõige targem tegevus? (8)

Copy

Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professori Irja Lutsari sõnul on küsitav, kas kalatehase M.V.Wool laovaru hävitamine oleks ikka kõige targem tegevus. Irja Lutsari sõnul hävineb listeeriabakter nii kuumtöödeldud, marineeritud kui ka soolatud toodetes.

"Kui on kuumtöödeldud või soolane kala või äädikaga konservid, et kas selle hävitamine on ikka kõige targem tegevus?" leidis Irja Lutsar.  "Listeeria tõesti 70 kraadi juures hävib, seda ei tohiks kuumtöödeldud toidu juures olla. Üldiselt peaks konservid ja isegi marineeritud tooted, kus on kasutatud  hapet või äädikat, listeeriale kahjulikult mõjuma. Kerge sool ei tee veel midagi, aga ka soolaheeringas ei tohiks listeeriat olla. Kui seda kala ei ole muidugi peale kuumtöötlemist näiteks kuskil tehase pindadel lõigatud, aga mul ei ole selle kohta andmeid," selgitas Lutsar. 

Neljapäevaks on Veterinaar- ja Toiduamet kokku kutsunud ekspertkomisjoni, et saada listeerialevik kontrolli alla. Irja Lutsar on selle komisjoni liige. Terviseameti värsketel andmetel on sel aastal nakatunud listeeriasse juba 20 inimest, neist 3 on surnud. Ükski sel aastal asset leidnud haigestumisjuhtum ei ole seotud M.V.Woolist leitud bakteritüvega ST1247, vaid Eestis levib listeeriabakter tüvega ST87, mille algallikat pole suudetud siiani tuvastada. Irja Lutsari sõnul on vaja detailselt uurima asuda, kust see bakter pärineb. 

“Me peame märksa detailsemalt oma haigeid uurima, sest kogu listeeria tõus on seotud just selle ST87-ga. See võib olla ka üldse mingi sissetoodud söök. Me peaksime haigete käest väga detailselt küsima, mida nad sõid, kellega nad sõid, kus nad sõid. Näiteks kui Uus-Meremaal oli haigusepuhang, siis neil oli küsitlusleht neli A4 lehekülge. Võibolla haigete küsitlemisest  tuleb välja mingi ühine pilt. Selle me peaks ära tegema,” selgitas Lutsar.

Irja Lutsar jagas soovitusi, kuidas vältida haigestumist.

“Tasub osta juba poest võimalikult värsket toodet. Keegi soovitas, et poes on tahapoole pandud need värskemad tooted, aga ma ei ole ise seda testinud. Ehk et osta võimalikult värske toode. Kui meeldivad külmtöödeldud vähese soolaga tooted, siis pidada meeles, et see, et ma panen külmkappi, ei takista veel bakteri paljunemist. Kaladega on ju väga ka hoiatatud, et mitte jätta seda tundideks ja tundideks laua peale seisma. Ennekõike ikkagi vaatama, et mis on need minu riskifaktorid. Ma ei väsi kordamast, et kui ma olen vana inimene, kui ma olen rase, kui ma saan bioloogilist ravi või mulle on öeldud, et mul on mingil muul määral immuunpuudulikkus, no ärme sööme, üheksa kuud võib elada ilma toorkalata!” soovitab Lutsar.

Lutsar ise julgeb külmtöödeldud kala süüa ja rahustab, et tervele inimesele listeeriabakter reeglina kahju ei tee. “Kui te teate, et teie immuunsus on täiesti korras, te ei ole ka väga vana, sest enamik haigestunuid on vanuses 70 pluss, isegi 80 pluss, siis isegi kui mõni listeeriabakter satub teie organismi, siis teie organismi enda immuunsüsteem saab selle listeeriaga hakkama,” rahustab Lutsar.

Tagasi üles