Piparkoogihõnguline kõrvitsa-juustukook
Põhi:
80 g võid
300 g piparkooke vm küpsiseid
Tükelda või ja sulata. Aseta küpsised köögikombaini ja töötle ühtlaseks puruks. Võid küpsised purustada ka pudrunuiaga. Sega sulatatud võiga läbi ja suru purutainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud või küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse 20x30 cm vormi ühtlase tihke kihina (supilusikas on hea abivahend).
Küpseta põhja 180 kraadi juures 8 minutit. Võta ahjust ja lase enne täidise pealepanekut täielikult jahtuda.
Juustu-kõrvitsatäidis:
600 g toasooja toorjuustu
200 g suhkrut
4 suurt toasooja muna
200 g toasooja hapukoort
1–2 sl brändit või konjakit vm kanget alkoholi
400 g kõrvitsapüreed
1 sl nisu- või riisijahu
1–2 tl jahvatatud kaneeli
1 tl peenestatud kardemoni ja 0,5–1 tl jahvatatud ingverit (soovi korral)
Vahusta toorjuust visplit kasutades suhkruga, lisa edasi vahustades ükshaaval munad, lisades järgmise, kui eelmine on segunenud. Seejärel sega hulka hapukoor, alkohol, kõrvitsapüree, jahu ja maitseained. Laota täidis jahtunud põhjale ja küpseta 170 kraadi juures 30–40 minutit, kuni täidis on piisavalt tahenenud, et katte saaks koogile puistata.
Metspähklikate:
100 g sarapuupähkleid
80 g nisu- või riisijahu
100 g (pruuni) suhkrut
50 g kiirkaerahelbeid
1 tl jahvatatud kaneeli
100 g külma võid
Töötle sarapuupähkleid (vajadusel ka kaerahelbeid) köögikombainis või haki noaga väiksemaks. Lisa ülejäänud ained ja tükeldatud või ning töötle ühtlaseks puruks. Võid kõik kokku hakkida ka noaga või hoopis sõrmede vahel pudistada. Hoia katet kuni koogile laotamiseni külmkapis.
Laota kate ühtlaselt koogile ja küpseta ahjus 170 kraadi juures veel 30 minutit, kuni kook on äärtest tahenenud kuid keskelt veel kergelt võdisev. Tee ahjuuks praokile (vajadusel jäta pajakinnas ukse vahele) ja lase koogil umbes tunnike ahjus jahtuda. Võta ahjust, jahuta täielikult ja aseta enne söömist mõneks tunniks külmkappi.