Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Suurenenud maheviljatootmine viis hinna alla

Copy
Tänavu kogusid meie põllumehed kõigi aegade suurima teraviljasaagi – üle 1,56 miljoni tonni, millest suurem osa läheb ekspordiks.
Tänavu kogusid meie põllumehed kõigi aegade suurima teraviljasaagi – üle 1,56 miljoni tonni, millest suurem osa läheb ekspordiks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mahevilja kasvatatakse Euroopas ja Venemaal märgatavalt rohkem ja see on kaasa toonud olukorra, kus maheteravilja hind on tänavu palju madalam kui eelmisel aastal.

Eestiski on maheteravilja pind igal aastal kasvanud ja meie mahemaa osakaal põllumajanduslikust maast – 20 protsenti, on Euroopa üks suurim.

Baltic Agro viljaäri juht Timo Sildvee rääkis, et maheturg on võrreldes tavavilja turuga väikese mahuga ning ületootmine ja defitsiit seega lihtsamad tekkima. „Praegu on turul palju pakkujaid ja mahevilja hind madal,” nentis ta.

Scandagra tootejuht Marge Pähkel tõdes samuti, et mahevilja turul toimuvad muutused ja turg reageerib vastavalt pakkumisele. „Maheteravilja on raske müüa, sest pakkujaid on väga palju,” sõnas ta. „Kui eelmisel aastal oli maherukki hind 310 eurot tonn, siis sel aastal 110 eurot tonn, mis on samas hinnaklassis kui tavarukis. Samuti on langenud kõik teised maheteraviljade hinnad. Seega ei saa öelda, et maheturg otsatu on – iga aasta on erinev ja sõltub saagikusest ennekõike. Kui vilja on vähe, siis vajadus on suur ja hinnad tõusevad.”

Meie mahevilja ostjad on eelkõige Euroopa maad, aga suur turg on ka USA.

Usaldus maksab

Mahevilja turul on usaldus ääretult tähtis. „On fakt, et ostjad ei osta mahekaupa enam pimesi, vaid tahavad enne lepingu sõlmimist veenduda kauba puhtuses ja kvaliteedis,” rääkis Pähkel.

Tagasi üles