Päevatoimetaja:
Margus Martin

Toit värvub mustaks. Tallinnas tuleb musta toidu festival

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Maru Metspalu ja tema must toidukunst – purpurse porgandi röst.
Maru Metspalu ja tema must toidukunst – purpurse porgandi röst. Foto: Siim Vahur

«Mustas on maagiat,» ütleb toidukunstnik ja veganirestorani Tru peakokk Maru Metspalu, üks neist, kes astub oma loominguga musta toidu festivalil Tallinnas Koplis kolme nädala pärast üles. Muu hulgas hullutab ta huvilisi mustja lagritsase leivakreemiga.

Must leib ja must kohv, must kalamari ja must sõstar, must tee ja must trühvel – nii arutledes ei tundugi musta värvi varjundid toidulaual midagi erakordset või eriskummalist. Tru veganiköögi peakokk Maru Metspalu jätkab loetelu oma mustade toidulemmikutega: karameljas must küüslauk, magussoolakad lagritsakommid, krõmpsuvad mooniseemned.

Kui mõelda veel mustadele ploomidele, põldmarjadele, oliividele, riisile, pastale või palsamiäädikale, väheneb võõristus veel. Ka tume šokolaad, verivorst ja õlu võivad olla peaaegu sama mustad nagu novembriöö. Korraga on aga mustaks värvunud ka jäätis ja burgerikuklid, makroonid ja koogid. Mis toimub?

Tagasi üles