Kuigi olen suur kohupiimasõber, siis sellel koogil on toorjuustu-hapukoorekate kreemjam ja mahlasem. Samas on kohupiimapastat valmistades kook pisut taljesõbralikum ja lahjem. Üks nipp kohupiimakooki mahlasena hoida on sellele kohe pärast ahjust võtmist paar supilusikatäit hapukoort peale määrida. Sel juhul ära mandlilaaste kasuta või puista need alles hiljem koogile (ja rösti neid kindlasti enne).
Täidise kohta panin kirja, et kasuta kaneeli või kardemoni, aga ma ise, suur vürtside sõber, lisan õunatükkidele tavaliselt mõlemad maitseained. Kui sulle neist kumbki ei meeldi, jäta üldse ära või proovi hoopis jahvatatud ingveriga koogile särtsu anda. Kui sul on aga kodus (näiteks sügavkülmas) pohli või jõhvikaid, siis peotäis marju on küpsetisele samuti ideaalne täiendus. Eelnevalt sulatada neid vaja ei ole.
Toiduvalmistamiseks ideaalne õun on antoonovka, kuid kui seda sorti käepärast ei ole, sobivad ka muud ubinad. Lihtsalt suhkrut võid siis täidisesse pisut (u 20 g) vähem lisada või hoopis marjadega (sõstrad, pohlad, jõhvikad, vaarikad) puudujäävat hapusust kompenseerida.
Mahlane õuna-kohupiimakook kaerapõhjal
Aega kulub 1 tund ja 10 minutit, jätkub kaheksale
Põhi:
100 g toasooja võid
3 sl suhkrut
1 toasoe muna
140 g kaerajahu
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
Vahusta või suhkruga heledaks vahuks, lisa muna ja vahusta ühtlaseks. Sega jahu soola ja küpsetuspulbriga ning sega õrnalt vahu hulka. Suru tainas (tee käsi jahuseks) 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga.
Täidis:
400 g (hapusid) õunu
0,5 tl peenestatud kardemoni või 1 tl jahvatatud kaneeli või mõlemat
Tükelda õunad u 1 cm tükkideks, sega läbi maitseaine(te)ga ja laota vormi põhja peale.
Kreem:
300 g kohupiimapastat ja 100 g hapukoort või
200 g toasooja toorjuustu ja 200 g hapukoort
2 muna
100 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
suur peotäis mandlilaaste (soovi korral)
Sega kohupiimapasta ja hapukoor lahtiklopitud munade ja suhkrutega ning vala vormi õunte peale. Puista ühtlaselt peale mandlilaastud ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 50–60 minutit, kuni kook on pealt kergelt kuldseks muutunud ja kohupiimakate tahenenud. Lase koogil vormis enne söömist jahtuda ja hoia seda külmkapis.