Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit
Saada vihje

Klaus Kunz: Taimekaitsevahendite jäägid toidus on imeväike osa keemiast meie toidulaual

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Klaus Kunz. FOTO: Erik Tikan
Klaus Kunz. FOTO: Erik Tikan Foto: Erik Tikan

Läinud nädalal külastas Eestit bioteaduste ettevõtte Bayer taimeteaduse osakonna kestlikkuse ja ärijuhtimise globaalne juht Klaus Kunz. Ettevõttel on eesmärk vähendada järgmise kümne aastaga enda mõju keskkonnale lausa 30% võrra. Maa Elu uuris, kuidas see neil plaanis on, mida arvab Kunz taimekaitsevahendite jääkidest meie toidulaual ning kuidas ettevõte aitab arengumaade väiketalunikke.

Bayeril on eesmärk, et aastaks 2030 on ettevõtte keskkonnamõju 30% väiksem kui praegu. Kuidas te selleni jõuda kavatsete?

Võtmesõna on tehnoloogia. Olen õiges riigis, et rääkida digilahendustest põllumajanduses. Tehnoloogia on liikumas uuele tasemele, mis aitab põllumehel vähendada väetiste ja taimekaitsevahendite kasutust.

Teine punkt on biotehnoloogia. Kõrvuti eksisteerivad traditsiooniline seemnearetus ja on geneetiliselt muundatud organismid (GMO). Neil on suur vahe. Nõustun, et GMO-tehnoloogiasse suhtutakse kriitiliselt, ka teie riigis. Aga on modernsed aretustehnikad, mis suudavad jäljendada naturaalset kasvuprotsessi, kuid märksa kiiremini. Ja kliimamuutuste tõttu vajavad inimesed tugevamaid taimi, mis peavad vastu tormidele, üleujutustele, ilmamuutustele. Kuidas saame tugevamad taimed viisil, mida inimesed aktsepteerivad? Peaksime uutele tehnoloogiatele ukse avama.

Tagasi üles