Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Magusanostalgia: küpseta śarlotti, kunagist kodude magusahitti

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Śarlott raamatust "Nostalgilised tordid ja koogid. Osa 2".
Śarlott raamatust "Nostalgilised tordid ja koogid. Osa 2". Foto: Eva Pärtel

Kui igatsete lapse- ja nooruspõlvest tuttavaid maitseid, siis Eva Pärtel juhatab teid oma nostalgiaküpsetiste kogumikuga õigele retrorajale. Muu hulgas äratavad maitsemälestusi tema kaunis kausikook šarlott ja magusad majoneesiküpsised.

Oi, šarloti võtaksin ma küll kohe ette, kuulutasid lugejad-kommentaatorid vaimustusega, kui Perenaise Pagariäri eestvedaja Eva Pärtel postitas oma Facebooki lehele küsimuse, mida nood tema värskelt ilmunud raamatust «Nostalgilised tordid ja koogid. Osa 2» esimesena küpsetaksid.

Mäletate ju seda mõne kümnendi tagust magusahitti? Rullbiskviidilõigud suures kausis koogivoodriks, vahukoorest ja mahlast segatud tarretis täidiseks – seda šarmantse välimusega magustoitu võiks praeguste kaanonite järgi vabalt kutsuda ka kausikoogiks või -tordiks.

Kuigi šarlott on üle kahesaja-aastase ajalooga ja sel on üle maailma kõige erinevamaid tuletisi, muutus meie kodudes nõukogude ajal popiks just Prantsuse-Vene köögi päritolu rullbiskviidi ja tarretatud vahukoorega variant.

Tagasi üles