Päevatoimetaja:
Margus Martin

Ka eestimaised vaglad sobivad toidulauale

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Peretütar Anni Liis armastab vaklu väga, eriti toorelt.
Peretütar Anni Liis armastab vaklu väga, eriti toorelt. Foto: Ain Liiva

Egle Tammeleht on tavaline pereema, kes elab Vajangu külas ja peab hobi korras ka mesilasi. Paari aasta eest sai ta mesinike teabepäevalt ühe väga huvitava mõtte: mesilaste vaklu ei tasuks raisku lasta, vaid neid sünnib süüa.

Mesitarus arenevad munadest vaglad, kellest pärast nukkumist saavad mesilased, kuid vaglastaadiumis võib tarru pugeda ka varroalest. «Lest läheb eelistatult paljunema isasmesilase haudmesse, sest seal on rohkem ruumi, kuna isasmesilane on suurem ja tema areng kestab kauem. Selleks et lest ära tappa, tuleb seda teha koos terve kärjega, sest parasiit poeb haudme sisse. Tavaliselt on nii, et kui lest on suudetud külmutades ära tappa, siis mesinik lõikab selle kärjest välja, viskab minema ja vaglad jäävad sinna alles. Aga miks visata see ära, kui saaks toiduna kasutada,» räägib Egle Tammeleht.

Tagasi üles