«Mõelda tuleks sellele, et esimene koht, kuhu toit koos jääkidega satub, on soolestik, mille mikrobioomi talitlusest sõltub oluliselt kogu meie keha toimimine. Jääkide mõjudest sellele teatakse veel väga vähe, ent hiljutine uuring mesilastel näitas, et kõige laialdasemalt kasutatav umbrohutõrjevahend glüfosaat rikub soole mikrobioomi, mille tõttu tekivad neil olulised talitlushäreid ja suureneb vastuvõtlikkus kõikidele häiringutele, kirjeldas ta.
Mida peaks Luige sõnul veel arvesse võtma on see, et taimekaitsevahendites on lisaks toimeainele ka lisaained, mille sisaldusi seiretes ei kontrollita. «Seetõttu on näiteks laialt umbrohutõrjes kasutatav glüfosaadil põhinev Roundup osutunud palju toksilisemaks kui üksnes glüfosaat ise,» hoiatas ta.
Ainus kindel lahendus mahetoit
Küsimusele, milliseid aedvilju siis üldse süüa tohiks, vastas teadlane, et eelistama peaks mahedalt kasvatatud vilju.
«Maheviljad sisaldavad ka tunduvalt vähem raskemetalle ja nitraate, mis mõlemad võivad kõrge sisalduse puhul organismi talitlust häirida. Samas on neis usaldusväärselt rohkem organismi talitlust toetavaid mitmesuguseid antioksüdante,» sõnas Luik.
Ta tõi välja naistel tehtud uurimused, mis on näidanud, et raseduseaegne mahetoitumine on parandanud raseda üldtervislikku seisundit, vähendanud rasedusaegse diabeedi ning hüpertoonia ohtu ja hoidnud kehamassi-indeksi normaalsena. Samuti on mahetoidul olnud rasedal vähenenud rasedusaegse toksikoosi esinemine ja kahanenud vastsündinud poisslaste väärarengud.
Veel kirjeldas ta hiljutist prantslaste tehtud neli ja pool aastat kestnud uuringut ligi seitsmekümne tuhande täiskasvanuga, mis tõendas samuti mahetoidu positiivset mõju tervisele. «Inimestel, kes eelistasid pidevalt mahetoitu, esines 25 protsenti vähem haigestumist teatavat tüüpi kasvajatesse (rinna- ja eesnäärme- ning pärasoolevähki ja Hodgkini lümfoomi),» ütles ta.
Mahetoodete tarbimine peaks tema sõnul olema eelistatud eriti laste puhul. Lisaks säästab mahetoidu kasutamine tema sõnul ka keskkonda, sest mahetootmine saab edukalt toimida vaid elurikkuse toel.
«Elurikkuse hoidmine ja edendamine ökoloogiliste tehnoloogiate kasutamisega on nii meie tervise kui kestliku toidutootmise pant. See peaks olema meie eesmärk,» sõnas ta.