Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Koduaia õunakook

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Koduaia õunakook
Koduaia õunakook Foto: Jaan Heinmaa

8 sööjat

1 tund külmikus + 1 tund

100 g võid

6 haput õuna (kooritud, südamik eemaldatud ja viilutatud)

u 4 dl pruuni suhkrut

10 kooritud ja tükeldatud rabarberivart või paar peotäit hapusid marju (pohli, jõhvikaid)

1 kaneelikoor

1 poolitatud vanillikaun

tsipake riivitud muskaati

2 tl riivitud värsket ingverit, 1 sidruni riivitud koor ja mahl

1 lahtiklopitud muna

soovi korral u 2 viilu röstsaia (eemalda koorik) jagu saiapuru

4 sl suhkrut (demerara on seks tarbeks parim) pealeraputamiseks

Tainas:

Võid kasutada ka 900 g valmis magusat muretainast.

300 g toasooja võid

200 g tuhksuhkrut

2 munakollast (munavalged kasuta pannkookide rubriigi petipannkookide valmistamiseks)

500 g sõelutud jahu

2 lahtiklopitud muna pealemäärimiseks

Vahusta toasoe või köögikombainis tuhksuhkruga heledaks. Lisa munakollased ja klopi korralikult läbi. Mikserda hulka jahu. Vajadusel võid lisada kuni 2 sl külma vett.  Mätsi jahuste kätega palliks ning aseta toidukilesse ja tunnikeseks külmikusse tahenema.

Määri 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga. Rulli pool tainast kahe küpsetuspaberi lehe vahel ümmarguseks, u 3 mm paksuseks plaadiks. Eemalda pealmine paber ning pööra plaat, tainapool all, koogivormi põhjale. Servad peaksid ulatuma u 5 cm kõrgusele. Eemalda ka pealmine paber. Aseta see uuesti tainale (võid kasutada ka fooliumi) ning vala peale kuivatatud ube-herneid või keetmata riisi. Nii ei kerki tainapõhi kõrgeks ja servad ei pruunistu üleliia. Aseta veel 30 minutiks külmikusse. Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning küpseta 12–15 minutit. Tõsta seejärel riis või herned koos paberiga ära. Pintselda põhja klopitud munaga ja küpseta veel 6–8 minutit, kuni see on kuldne. Jahuta.

Tagasi üles