Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Wałęsa: Obama peaks uuendama rahvusvahelist süsteemi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Jürgen Tamme
Copy
Lech Wałęsa.
Lech Wałęsa. Foto: AFP / Scanpix

Poola endine president ja Nobeli rahupreemia laureaat Lech Wałęsa loodab, et Ühendriikide presidendiks valitud demokraatide kandidaat Barack Obama teab, kuidas riik poliitilisest ning majanduslikust kriisist välja tuua.


«Ta [Obama] peab andma kiire diagnoosi ja leidma vastused finantskriisi puudutavatele küsimustele, sest need ohustavad ka Euroopat ning Poolat,» ütles Wałęsa ja õnnitles valimised võitnud Obamat, vahendas AFP.

Wałęsa hinnangul näitas vaekausi langemine presidendikampaania alguses autsaideriks peetud demokraatide kandidaadi kasuks, et Ühendriigid vajavad muudatusi.

«Obama pole ennast määratlenud, tema vaated on ebaselged,» ütles Wałęsa, kes rõhutas, et kõik mõistavad muutusi erinevalt ja Obama peab nüüd selgitama, mille eest ta seisab. Endise Poola riigipea kinnitusel on Obama lubadustes ka nii mõndagi populistlikku.

Wałęsa hinnangul peaks Obama tegema ettepaneku multilateraalsete organisatsioonide ajakohastamiseks, et läbi maailmaorganisatsiooni, globaalse majanduse ja demokraatia saaks tõhusamalt lahendada ülemaailmseid kriise ning küsimusi. Muudatusteks süsteemis lubaks muuta multilateraalset võrgustikku paindlikumaks ja laiapõhjalisemaks.

«Ta [Barack Obama] peab nüüd kiiresti otsustama, kuidas [Ameerika Ühendriike] peaks juhtima, sest maailmas on ainult üks supervõim,» lisas Wałęsa, kelle sõnul peab Obama nüüd otsustama, kas tegutseda globaalse politseinikuna või rõhuma pehmetele väärtustele, mis pole seotud religiooniga. Endine Poola president soovitas Obamal valida teine tee ja tutvustada seda ka kogu maailmale.

«On palju asju, mida ta [Barack Obama] ei tea ja võib-olla just seetõttu avastab ta uued võimalused maailma juhtimiseks.»

Märksõnad

Tagasi üles