Kokk ja katel. Need käivad koos nagu sukk ja saabas. Ilma kokata on katel kasutu. Ilma katlata on kokk kasutu. Seega üks tähtsamaid asju väliköögis, kohe koka järel või isegi tema ees, on katel. Ükskõik kas Rootsi oma või mõni muu. Reeglina kuuluvad katla juurde lisaks tulekoldele ka mõned tarvikud. Rootsi katla juurde näiteks pann ja kaks pada. Sest kaks pada on parem kui üks pada.
Väliköögi kirjutamata (nüüdsest siis kirjutatud) reegel on: vähem möla, rohkem mõla!
Ja mõla, erinevalt mölast, peab olema suur. Suurem kui elu. Sest katel on samuti suurem kui elu – ligi 40 liitrit – ja väiksema vahendiga pole võimalik toitu segada. Aga segama peab, muidu kõrbeb põhja – seda teab iga kokk. Seega veel kord: vähem möla – rohkem mõla!
Üks endast lugupidav välikokk kulpi ei löö. Ta kasutab seda hoopis vedelike patta ja pajast välja tõstmiseks. Sealjuures on pajast välja tõstmise kulbid timmitud täpselt toiduratsioonide suuruseks: supile ühe suurusega, pudrule teise suurusega – et ikka kõik võitlejad saaksid võrdse portsu.
Välikokaga ei tasu nugade peale minna. Tal on neid nagunii rohkem. Ja eri suurusega. Suuremate juurikate jaoks üks, kartulite jaoks teine, liha jaoks kolmas. Kui vaja, leiab ka neljanda ja viienda. Ja kõik need on teravad. Väga teravad.