Eesti Parima Toiduaine konkursil kogunenud pärandiloojate erižürii andis parima Eesti Vabariigi juubeliaasta eritoote auhinna Premia lipuvärvides EV100 koorejäätisele.
Eesti Vabariigi juubeliaasta parimaks eritooteks tunnistati sinimustvalge jäätis
Eesti Toiduainete tööstus juht Sirje Potisepp nentis, et Eesti 100. sünnipäeva puhul turule toodud toiduained on kõik omal moel erakordsed, sest nad teevad kingituse meie riigile ja meile endile ning jäävad seeläbi osaks meie toidupärandist.
"Kutsusime seetõttu juubeliaasta eritooteid hindama pärandiloojate žürii, kuhu kuulusid inimesed, kelle igapäevatööks on luua ja hoida seda, mida täna või tulevikus oma rahva pärandiks peame," selgitas Potisepp.
Pärandiloojate žüriisse kuulusid "meie aja Aavikuks" nimetatud kalamburist Keiti Vilms, ajaloolane David Vsevjov, mulluse tantsupeo "Mina jään" pealavastaja Margus Toomla, seto kultuuripärandi edendaja ja Euroopa kultuuripärandi aasta projektijuht Eestis Annela Laaneots ning teaduse populariseerija, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor ja meditsiinidoktor Mihkel Zilmer, kes on ühtlasi Eesti Parima Toiduaine konkursi hindamiskomisjoni esimees.
"Erižürii mõistis hästi, milline risk oli võtta jäätise kontseptsiooniks Eesti lipp kui eestimaalaste jaoks üks pühamaid sümboleid. Sinine ja must värv esinevad toitudes harva ning see, kui kodused maitsed nende värvide taga peituvad, on ilmselt ka üks peamine põhjus, miks toode nii paljudele tarbijatele südamesse pugenud on," märkis Potisepp.