«Nende jõulude ajal ole mureta – kilod ei pea lisanduma, kui oskad jõululauas teha mõistlikke ja maitsvaid valikuid,» ütleb toitumisspetsialist ja personaaltreener Erik Orgu.
Erik Orgu pühade-eri: retseptid, mis on nii maitsvad kui kehasõbralikud
Koostasin sulle tervisliku jõulumenüü.
Saad nautida vanu häid maitseid uues kuues ja ei pea muretsema kehakaalu tõusu pärast.
Eelroaks on vanad head piparkoogid ja verivorstid, et jõulumeeleolu peale tuleks.
Järgneb ahjukana mee- ja sinepimarinaadis ning lõpetuseks ahjuõuna dessert, millele lisab särtsu kaneel.
Kui hapukapsas on vaieldamatu lisa, mida tahad nende toitude juurde süüa, siis lase hea maitsta.
Kõrvitsasupi lisasin juhuks, kui soovid oma kõhule sooja ja pehme pai teha.
Kui oled need jõuluroad ära söönud, on Sul hea enesetunne garanteeritud, sest tegid head nii isule kui ka ihule.
Toor-piparkoogid
Piparkoogid on praegu nii päevakohased, kui veel olla saab. Panen piparkoogiretsepti ja valmistamise õpetuse ka siia üles, et saaksid pühade ajal tervislikult maiustada.
Selle retsepti järgi valmistatud piparkoogid sisaldavad suhkrusiirupi, nisujahu ja säilitusainete asemel hoopis vitamiine, mineraale, kiudaineid, kasulikke rasvasid ja looduslikke, puhtaid süsivesikuid.
Kuigi tulemus on väga maitsev, on see väga rammus. Seega, naudi siiski mõistlikes kogustes!
Retsept:
pekaanipähklid 125 grammi
datlid 100 grammi
muskaatpähkel 1/8 teelusikatäit
jahvatatud ingver 0.5 teelusikatäit
jahvatatud kaneeli 0,5 teelusikatäit
melass 0,5 teelusikatäit
seemned vaniljekaunast maitsejärgi(1-2 noaotsa jagu)
Valmistamine:
Jahvata 10-20 sekundit pekaanipähkleid köögikombainis
Lisa jahvatatatud pekaanipähklitele ülejäänud koostisained ja jahvata uuesti köögikombainis 30-60 sekundit
Laota segu küpsetuspaberile ja pressi tugevalt kokku nii õhukeseks, kui soovid.
Lõika taignast piparkoogivormi abil meelepärased kujud
Kõrvitsa kreemsupp ingveri ja suitsukalkuniga
Retsept (kahelele inimesele):
300 milliliitrit vett
80 grammi porgandit
60 grammi sibulat
Maitse järgi küüslauku
2-4 grammi ingverit või maitse järgi
60 milliliitrit vahukoort
120 grammi fetajuustu
100 grammi suitsukana/liha/kala
20 grammi kõrvitsaseemneid
20 grammi jõhvikaid
0.5 teelusikatäit kookospalmisuhkrut
jahvatatud muskaatpähklit maitse järgi
soola maitse järgi
2 supilusikatäit oliiviõli
Valmistamine:
Tükelda kõrvits, porgand, sibul ja küüslauk ning prae kergelt õlis 2-3 minutit.
Lisa vesi ja kuumuta kuni köögiviljad on pehmed.
Püreesta saadud tükkidega supp koos koore ja juustuga blenderis või kasuta saumikserit.
Vala supp uuesti potti.
Kuumuta kuni keemiseni ja lisa supile peenestatud ja purustatud ingver ning maitse järgi soola.
Lisa maitse järgi muskaatpähklit.
Tükelda suitsukana kuubikuteks.
Purusta jõhvikad koos kookospalmi suhkruga moosiks
Serveeri supp koos suitsukanakuubikute, kõrvitsaseemnete ja jõhvikamoosiga.
Verivorstid jõhvika-apelsini dipiga
Koostis:
100-150g verivorste
Jõhvika-apelsini dip
Retsept:
200 grammi jõhvikaid
70-100 grammi apelsini
40-50 grammi mett
Tšillihelbeid maitse järgi
Soola
Vett
Valmista jõhvika-apelsini dipp järgnevalt:
Pane sulatatud jõhvikad ja vesi potti, kuumuta keemiseni, siis vähenda kuumust ning lase tasasel tulel kaks minutit podiseda.
Senikaua fileeri apelsin (lõika noaga kõik valged osad, nii et alles jääks ainult oranž viljaliha).
Eemalda pott tulelt ja lase jahtuda mõned minutid, pane potti kõik komponendid ning sega hoolikalt.
Seejärel kata segu köögikilega ja pane külmkappi seisma.
Küpseta verivorstid ahjus, nii kaua nagu pakil märgitud.
Soovi korral tükelda küpsed verivorstid ja serveeri koos jõhvikadipiga eelroana.
Mee-sinepi kana krõbekartulitega ja värske salatiga
Retsept:
170 grammi kanakintsu (nahaga)
100 grammi kartulit
20 grammi jääsalatit
30 grammi tomatit
20 grammi kurki
20 grammi mandariini
2 teelusikatäit mett
peale pigistamiseks apelsinimahla
maitse järgi sinepit
musta pipart ja soola
Oliiviõli
Rafineeritud kookosrasv
Valmistamine:
Sega mesi, sinep, oliiviõli, sool ja pipar ning hõõru see kanale. Hea oleks kui teeksid seda 12 tundi enne ahju panemist, aga piisab ka 2 tundi.
Küpseta kana 30 minutit 200 kraadi juures.
Kanaga koos pane ahju kartulid ja valmista neid järgnevalt:
Koori kartulid ja lõika nendest 1,5 sentimeetri paksused sektorid. Proovi kõik lõigud teha sarnase paksusega, et nad ühtleselt valmiksid.
Pane kartulid 20 minutiks külma vette seisma.
Kurna kartulid ja kuivata põhjalikult majapidamispaberiga.
Sega kartuleid hoolikalt kookosrasva ja soolaga.
Laota need ahjurestile nii, et kõik tükid jääksid eraldi. Pane ahjuresti alla ahjupann, kuhu saab rasv tilkuda.
Küpseta kartuleid kuni need on kuldpruunid, umbes 20 minutit.
Tükelda jääsalat, kurk, tomat, koori mandariinid (las mandariinisektorid jäävad terveks) ja sega kõik komponendid oliivõliga, maitsesta soolaga.
Kaneeliõun rosina-vahukoorega
Retsept:
170 grammi magusaid õunu
30 milliliitrit 35 protsendilist vahukoort
10 grammi rosinaid
5 grammi mett
rafineeritud kookosrasva
mahepõllumajanduse kaneel
apelsinimahl
Valmistamine:
Lõika õunad neljaks ja hõõru kokku kaneeli, kookosrasva ja isepressitud apelsinimahlaga.
Lase seista 1-2 tundi, siis küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit või kuni õunad on kuldpruunid.
Vahusta vahukoor, sega see rosinatega ning serveeri õunte kõrvale. Peale nirista mett.
Soovin Sulle kauneid ja kehakaalusõbralikke pühi!