Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Erik Orgu pühade-eri: retseptid, mis on nii maitsvad kui kehasõbralikud

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Erik Orgu
Erik Orgu Foto: Postimees

«Nende jõulude ajal ole mureta – kilod ei pea lisanduma, kui oskad jõululauas teha mõistlikke ja maitsvaid valikuid,» ütleb toitumisspetsialist ja personaaltreener Erik Orgu.

Koostasin sulle tervisliku jõulumenüü.

Saad nautida vanu häid maitseid uues kuues ja ei pea muretsema kehakaalu tõusu pärast.

Eelroaks on vanad head piparkoogid ja verivorstid, et jõulumeeleolu peale tuleks.

Järgneb ahjukana mee- ja sinepimarinaadis ning lõpetuseks ahjuõuna dessert, millele lisab särtsu kaneel.

Kui hapukapsas on vaieldamatu lisa, mida tahad nende toitude juurde süüa, siis lase hea maitsta.

Kõrvitsasupi lisasin juhuks, kui soovid oma kõhule sooja ja pehme pai teha.

Kui oled need jõuluroad ära söönud, on Sul hea enesetunne garanteeritud, sest tegid head nii isule kui ka ihule.

Toor-piparkoogid

Piparkoogid on praegu nii päevakohased, kui veel olla saab. Panen piparkoogiretsepti ja valmistamise õpetuse ka siia üles, et saaksid pühade ajal tervislikult maiustada.

Selle retsepti järgi valmistatud piparkoogid sisaldavad suhkrusiirupi, nisujahu ja säilitusainete asemel hoopis vitamiine, mineraale, kiudaineid, kasulikke rasvasid ja looduslikke, puhtaid süsivesikuid.

Kuigi tulemus on väga maitsev, on see väga rammus. Seega, naudi siiski mõistlikes kogustes!

Retsept:

pekaanipähklid 125 grammi

datlid 100 grammi

muskaatpähkel 1/8 teelusikatäit

jahvatatud ingver 0.5 teelusikatäit

jahvatatud kaneeli 0,5 teelusikatäit

melass 0,5 teelusikatäit

seemned vaniljekaunast maitsejärgi(1-2 noaotsa jagu)

Valmistamine:

Jahvata 10-20 sekundit pekaanipähkleid köögikombainis

Lisa jahvatatatud pekaanipähklitele  ülejäänud koostisained ja jahvata uuesti köögikombainis 30-60 sekundit

Laota segu küpsetuspaberile ja pressi tugevalt kokku nii õhukeseks, kui soovid.

Lõika taignast piparkoogivormi abil meelepärased kujud

Kõrvitsa kreemsupp ingveri ja suitsukalkuniga

Retsept (kahelele inimesele):

300 milliliitrit vett

80 grammi porgandit

60 grammi sibulat

Maitse järgi küüslauku

2-4 grammi ingverit või maitse järgi

60 milliliitrit vahukoort

120 grammi fetajuustu

100 grammi suitsukana/liha/kala

20 grammi kõrvitsaseemneid

20 grammi jõhvikaid

0.5 teelusikatäit kookospalmisuhkrut

jahvatatud muskaatpähklit maitse järgi

soola maitse järgi

2 supilusikatäit oliiviõli

Valmistamine:

Tükelda kõrvits, porgand, sibul ja küüslauk ning prae kergelt õlis 2-3 minutit.

Lisa vesi ja kuumuta kuni köögiviljad on pehmed.

Püreesta saadud tükkidega supp koos koore ja juustuga blenderis või kasuta saumikserit.

Vala supp uuesti potti.

Kuumuta kuni keemiseni ja lisa supile peenestatud ja purustatud ingver ning maitse järgi soola.

Lisa maitse järgi muskaatpähklit.

Tükelda suitsukana kuubikuteks.

Purusta jõhvikad koos kookospalmi suhkruga moosiks

Serveeri supp koos suitsukanakuubikute, kõrvitsaseemnete ja jõhvikamoosiga.

Verivorstid jõhvika-apelsini dipiga

Koostis:

100-150g verivorste

Jõhvika-apelsini dip

Retsept:

200 grammi jõhvikaid

70-100 grammi apelsini

40-50 grammi mett

Tšillihelbeid maitse järgi

Soola

Vett

Valmista jõhvika-apelsini dipp järgnevalt:

Pane sulatatud jõhvikad ja vesi potti, kuumuta keemiseni, siis vähenda kuumust ning lase tasasel tulel kaks minutit podiseda.

Senikaua fileeri apelsin (lõika noaga kõik valged osad, nii et alles jääks ainult oranž viljaliha).

Eemalda pott tulelt ja lase jahtuda mõned minutid, pane potti kõik komponendid ning sega hoolikalt.

Seejärel kata segu köögikilega ja pane külmkappi seisma.

Küpseta verivorstid ahjus, nii kaua nagu pakil märgitud.

Soovi korral tükelda küpsed verivorstid ja serveeri koos jõhvikadipiga eelroana.

Mee-sinepi kana krõbekartulitega ja värske salatiga

Retsept:

170 grammi kanakintsu (nahaga)

100 grammi kartulit

20 grammi jääsalatit

30 grammi tomatit

20 grammi kurki

20 grammi mandariini

2 teelusikatäit mett

peale pigistamiseks apelsinimahla

maitse järgi sinepit

musta pipart ja soola

Oliiviõli

Rafineeritud kookosrasv

Valmistamine:

Sega mesi, sinep, oliiviõli, sool ja pipar ning hõõru see kanale. Hea oleks kui teeksid seda 12 tundi enne ahju panemist, aga piisab ka 2 tundi.

Küpseta kana 30 minutit 200 kraadi juures.

Kanaga koos pane ahju kartulid ja valmista neid järgnevalt:

Koori kartulid ja lõika nendest 1,5 sentimeetri paksused sektorid. Proovi kõik lõigud teha sarnase paksusega, et nad ühtleselt valmiksid.

Pane kartulid 20 minutiks külma vette seisma.

Kurna kartulid ja kuivata põhjalikult majapidamispaberiga.

Sega kartuleid hoolikalt kookosrasva ja soolaga.

Laota need ahjurestile nii, et kõik tükid jääksid eraldi. Pane ahjuresti alla ahjupann, kuhu saab rasv tilkuda.

Küpseta kartuleid kuni need on kuldpruunid, umbes 20 minutit.

Tükelda jääsalat, kurk, tomat, koori mandariinid (las mandariinisektorid jäävad terveks) ja sega kõik komponendid oliivõliga, maitsesta soolaga.

Kaneeliõun rosina-vahukoorega

Retsept:

170 grammi magusaid õunu

30 milliliitrit 35 protsendilist vahukoort

10 grammi rosinaid

5 grammi mett

rafineeritud kookosrasva

mahepõllumajanduse kaneel

apelsinimahl

Valmistamine:

Lõika õunad neljaks ja hõõru kokku kaneeli, kookosrasva ja isepressitud apelsinimahlaga.

Lase seista 1-2 tundi, siis küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit või kuni õunad on kuldpruunid.

Vahusta vahukoor, sega see rosinatega ning serveeri õunte kõrvale. Peale nirista mett.

Soovin Sulle kauneid ja kehakaalusõbralikke pühi!

Tagasi üles