Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Mängulisi lasteraamatuid korjatakse müügilt (10)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Koolibri kirjastuse peatoimetaja Kadri Rahusaar on segaduses: tahaks olla igati seadusekuulekas, kuid reegleid on keeruline üheselt mõista.
Koolibri kirjastuse peatoimetaja Kadri Rahusaar on segaduses: tahaks olla igati seadusekuulekas, kuid reegleid on keeruline üheselt mõista. Foto: Erik Prozes / Postimees

Kas see, kui eesti laps värvib Ilon Wiklandi aastakümneid tagasi joonistatud Karlssonit värviraamatus, võib tõesti ohtlik olla? Lausa nii ohtlik, et sellist Eestis välja antud raamatut ei tohi ilma range sertifikaadita poes müüa?

Just sellise küsimuse ees seisis kirjastus Tammerraamat, kui sai Rahva Raamatust tagasi Karlssoni kaanepildiga raamatud «Ilon Wiklandi pildid. Värvi ise!». Kauplus teatas kahetsusega, et see raamat loetakse mänguasjaks ning tuleb tõestada, et see pole laste jaoks ohtlik.

Kui samad, Karlssoni, Bullerby ja Lärmisepa laste pildid ilmuvad Astrid Lindgreni tekstiga raamatus, mis on samas trükikojas samade värvidega trükitud, ei ole see lastele ohtlik, aga ainult värvimata piltidega ja ilma tekstita raamatu ohutus vajab kinnitust.

Tiina Tammer Tammerraamatust kinnitas, et saab väga hästi aru, et seadusi tuleb täita. «Aga nõudmistega ei maksa vinti üle keerata,» lausus ta.

Tagasi üles