Tartu Ülikooli Kliinikumi neeruarst Mai Rosenberg ja dieediarst Liidia Kiisk esitlesid esmaspäeval Tartu Ülikooli Kliinikumis kahte patsientidele mõeldud juhisteraamatut, millest üks räägib hiilivast neeruhaigusest ning teine pakub toitumissoovitusi selleks, et krooniline neeruhaigus ei süveneks.
Neeruhaigete meelespea ilmus trükistena
Tartu Ülikooli Kliinikumi nefroloogi Mai Rosenbergi sõnul esineb neerukahjustust teataval määral koguni igal kümnendal inimesel. Hoolimatult sellesse suhtudes võib haigus varem või hiljem viia dialüüsi või neeru siirdamise vajaduseni.
Tähelepanu kaebustele
Neeruhaiguse süvenemise riskid on Rosenbergi sõnul kõrge vererõhk ja kõrge kolesteroolitase, ülekaalulisus, suitsetamine, vanus üle 50 aasta, suhkurtõve esinemine jne.
«Eestis on umbes 700 neeruasendusravil käivat inimest ning 700 kuni 1000 neeruarstide vaateväljas olevat kroonilise neeruhaigusega patsienti. Karta aga võib, et meil on veel umbes sama palju inimesi, kes oma neeruhaigusest midagi ei tea,» sõnas Rosenberg.
«Seepärast peaksid inimesed pöörama ebamäärastele kaebustele rohkem tähelepanu ja neid kindlasti perearstiga jagama. Alles nii võib hiilivale tõvele varakult jälile saada,» lisas ta.
Toitumissoovitused
Teises raamatus jagab Tartu Ülikooli Kliinikumi dieediarst Liidia Kiisk toitumissoovitusi, arvestades Eestis müügil olevaid tooteid. Niisugust ülevaadet ei olegi varem ilmunud.
«Neerude puudulik töö muudab paratamatult organismi ainevahetust ja see tähendab, et kui inimene ei taha, et ta haigus süveneks, siis päris kõike ta süüa enam ei saa,» ütles Kiisk.
Raamatu teevad mõistetavaks ohufooride ehk värviliste mummudega tabelid, need aitavad kergesti taibata, mis on neeruhaigele hea ja halb.
Toitumisjuhiste raamatu lõpust leiab vabad leheküljed toitumis- ja liikumispäeviku sisseseadmiseks, samuti tühjade lahtritega tabeli enesekontrolliks.
Patsiendijuhiseid võivad inimesed küsida perearstilt või oma neeruarstilt.