Päevatoimetaja:
Uwe Gnadenteich
+372 666 2071

Ahjuroog kalast porrulaugu ja juustuga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Ahjuroog kalast porrulaugu ja juustuga
Ahjuroog kalast porrulaugu ja juustuga Foto: Jaan Heinmaa

Kuuele

300 ml kohvikoort
500 ml piima
500 g valge lihaga kalafileed (võib ka külmutatud)
u 220 g kuumsuitsuturska, luudest puhastatud
150 g kooritud krevette
3 kõvaks keedetud ja hakitud muna
50 g võid
¾ dl jahu
3 sl hakitud lehtpeterselli

Juustu-porrukate:
1 kg muredamat sorti kartuleid
50 g võid
2 keskmist porrulauku, heledam osa õhukeselt viilutatud
80 g teravama maitsega juustu (näiteks cheddar)
 

Kuumuta kastrulis kohvikoor ja 450 ml piima keema. Lisa kalafilee ja suitsukalatükid. Kuumuta madalal tulel u 6–7 minutit, kuni kala on peaaegu küpse. Tõsta kalad vahukulbiga taldrikule ja kurna vedelik kausikesse. Tükelda kalafilee suupäraste paladena otse ahjuvormi. Puista peale krevetid ning hakitud muna. Kuumuta või heledaks vahuks ning vispelda juurde jahu. Kuumuta minuti jagu ja kalla segades juurde kalakeetmisest varutud vedelik. Kuumuta keema ja sega kastet, kuni see on paksenenud (selleks kulub u 5 minutit). Maitsesta soola-pipraga ja puista sisse petersell. Vala kaste vormis kalale. Vahepeal keeda kooritud kartulid pehmeks, tambi puruks. Sulata pannil 50 g võid ning prae ses porrulauku u 4 minutit, kuni see on pehme. Sega kartuli ja porrulaugusegu juustuga ning lisa ülejäänud 50 ml piima. Maitsesta soola-pipraga ning sega ühtlaseks massiks. Tõsta kartuli-porrulaugupüree vormis olevale katteks ning küpseta 180 kraadi juures või grilli u 20 minutit, kuni kate on kuldpruun.

Tagasi üles