Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Kuidas teha martsipanist kujukesi?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Martsipanist kujukesed
Martsipanist kujukesed Foto: toit ja trend

Kui martsipan on liiga pehme või jääb käte külge kinni, lisa massile natuke tuhksuhkrut.

Kujude kaunistamisel võid abimehena kasutada tikku või puupulka, sellega saad joonistada mustreid, suu ja silmad.
Ääri saab sirgeks lõigata kääridega.
Valmis kujukesi lase piisavalt kaua hästi kuivas kohas seista, et need muutuksid kõvemaks ega kaotaks oma kuju.
Kingitusteks või jõuluehteks paki kujud läbipaistvasse tsellofaanpaberisse ja seo ilusa paelaga kinni.


Martsipani valmistamiseks läheb vaja:

100 g jahvatatud mandleid
100–150 g tuhksuhkrut
1 munavalge
0,25 tl soola
mõni tilk mandliessentsi

Martsipani värvimiseks:
värvilisi tuhksuhkruid
või naturaalseid värvaineid (peedimahla, porgandimahla, kakaopulbrit jms)

Tee nii:
1. Mõõda vajalikus koguses valmistusained.
2. Sõelu jahvatatud mandlid ja tuhksuhkur kaussi. Mandlid võid eelnevalt kohviveskis veel peenemaks jahvatada, kuid see ei ole ilmtingimata vajalik.
3. Eralda munavalge munakollasest või palu selleks endale keegi vanematest appi.
4. Klopi munavalge lahti.
5. Sega munavalge tuhksuhkru ja mandlijahu hulka.
6. Hõõru segu hästi ühtlaseks. Kõige parema tulemuse saavutad, kui lõppjärgus mudid massi sõrmedega. Kui segu jääb liiga vedel, siis lisa vähehaaval tuhksuhkrut, nii et mass saab hästi vormitav.
7. Soovi korral värvi martsipan. Selleks võid kasutada naturaalseid värvaineid. Tilguta värvid martsipanile, näpi ja mätsi martsipanimassi, kuni see saavutab ühtlase värvi.
8. Värvimiseks võid kasutada ka värvilist tuhksuhkrut. Asenda osa valgest tuhksuhkrut värvilisega või lisa saadud martsipanimassile värvilist suhkrut ja mudi sõrmedega ühtlaseks.
9. Vormi massist soovitud kujud. Kuivata toatemperatuuril.

 

Tagasi üles