Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Toompeal avanesid inimestele muistsete hoonete uksed

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Eestimaa Roheliste vaateplatvorm.
Eestimaa Roheliste vaateplatvorm. Foto: Peeter Langovits

Täna võis Toompeal näha ringi kõndimas inimesi, kõigil ühesugune valgele lehele trükitud kaart käes. Tegemist oli justkui omapärase orienteerumisega.

Tegelikult oli tegemist Tallinna kui Euroopa kultuuripealinna ootussarja «52 üllatust ja ideed» kuuluva ettevõtmisega, mille raames said inimesed tutvuda Toompeal tavapäraselt suletud vanade hoonete ja nende sisehoovidega.

Täna keskpäeval otsisid paberile trükitud kaardi järgi Toompeal kümmet iidset hoonet nii välismaalased kui kohalikud inimesed. Kell kaks tegi huvilistele ekskursiooni neisse kohtadesse ettevõtmise algataja, muidu lauljana tegutsev Ivo Posti.

«Tallinnas asub palju ajaloolisi hooneid, mis on kas eravalduses või diplomaatiliste esinduste ja riigiasutuste kasutuses ning seetõttu avalikkusele tavaliselt suletud,» ütles Posti. «Samas vääriksid need majad ja sisehoovid inimestele näitamist.»

Posti mainis, et on pikalt töötanud Hollandis ning sai vanade hoonete rahvale näitamise idee just sealt. Nimelt on Hollandis igal aastal üks päev, kui kõik ajaloolised vaatamisväärsused on rahvale vaatamiseks avatud. See on oluliselt suurendanud riigis siseturismi.

Täna tundsid paljud inimesed erilist huvi EELK Konsistooriumihoone vastu. Ega iga päev ei pääse ju peapiiskopi kabinetti, täna oli selleks võimalus. Vana hoone sai põhjalikult renoveeritud 1993. aastaks. Tööde käigus muudeti kunagine köögiosa kabeliks. Peapiiskopi kabinetis on aga alles 1770.aastate lõpust pärit barokne seinakapp.

Palju uudistajaid käis ka Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ajaloolises hoones ning selle sisehoovis, kuhu lihtinimene tavaliselt ei pääse. Suurt huvi pakkus ka Soome suursaatkonna hoone sisehoov, mis samuti on tavaliselt väravaga suletud.

Tõeliselt imelisi vaateid vanalinnale ja merele pakkus aga Eestimaa Roheliste vaateplatvorm, mis samuti on tavapäevadel suletud. Üks vanem naine mainis, et see on ikka üks tänuväärne ettevõtmine, kus saab nii palju huvitavat näha.

Veel said inimesed Toompeal tutvuda Eesti Tööandjate Keskliidu ja akrediteerimiskeskuse hoonetega, korporatsiooni Fraternikas Estica keldriruumidega, Lühikese Jala väravatorniga ning ühe erahooviga Kohtu tänaval.

Tagasi üles