A Le Coq esitles kolmapäeval Pelgulinna uues veini- ja õllepoes SIP oma uut nisuõlut. Toidublogija Tuuli Mathiesen annab õllesõpradele soovitusi, millist nosimist, soolast ja magusat, nisuõlle kõrvaseks valmistada.
Vaata, millised snäkid sobivad nisuõllega!
«Ale Coqi uus nisuõlu on hästi kergelt joodav, parajalt pärmine ja kergelt humalane. Maitses on korralikult puuviljasust ja ka hapet, mistõttu on see üsna universaalne õlu toidu, eriti mereandide ja kalaroogade juurde,» rääkis Mathiesen. «Ise proovisin sinimerekarpe õlles aurutada. Tulemus oli tõeliselt üllatav ja seda positiivse poole pealt. Tõenäoliselt teeme sel moel ka edaspidi. See on vahva vaheldus klassikalistele veinis hautatud sinimerekarpidele.»
Bataadi ja chorizo quesadillas
2 keskmist bataati
Peotäis värsket koriandrit
200 fetajuustu, murendatuna
8 nisutortillat
140 g viilutatud chorizot
Kuumuta ahi. Torgi bataadi sisse mõned augud ning tõsta ahju. Küpseta, kuni bataat on pehme. Lase jahtuda ja koori. Sega bataadi sisu koriandriga, maitsesta soola ja pipraga ning sega juurde fetajuust.
Kuumuta grillpann. Määri bataadisegu poolele tortillale, teisele poolele lao chorizo ning tõsta üks poole teise peale. Küpseta grillpannil paar minutit mõlemalt poolt, kuni tortillad on kuldsed ja krõbedad. Lõik tortilla suupärasteks sektoriteks.
Õlles aurutatud sinimerekarbid tomatisalsaga
1,5 kg sinimerekarpe
2 küüslauguküünt
Oliiviõli
100 ml nisuõlu
Hakitud värsket tomatit
Hakitud sibulat
Peterselli või värsket koriandrit, hakituna
Veiniäädikat
Soola ja pipart
Kalla pannile umbes 70 ml õli, lisa sinna sisse tükeldatud küüslauk ning kuumuta õli keskmisel kuumusel kuumaks. Lisa õli sisse puhastatud sinimerekarbid ning lase ca 1 minut kuumeneda. Kalla peale nisuõlu ning aseta kaas peale. Lase kaane all ca 5-7 minutit aurutada, kuni karbid on avanenud. Viska ära kõik karbid, mis ei ole avanenud.
Valmista tomatisalsa. Selleks haki tomatit ja sibulat, maitsesta oliiviõli, veiniäädika, soola ja pipraga ning hakitud maitserohelisega.
Murra karpidelt ülemine osa ning aseta taldrikule sinimerekarp oma koore sees. Aseta igale karbile väike lusikatäis salsat ja serveeri kohe. Võid igale suupistele piserdada veel oliiviõli, sidrunimahla ja musta pipart.
Õunatartalett kitsejuustu ja tüümianiga
Võiga pärmi-lehttainas
Felixi aprikoosimoosi (see on kuivatatud aprikoosidest, seepärast hästi mõnusa intensiivse maitsega)
Õuna
Sidrunikoort ja sidrunimahla
Kitsejuustu
Värsket tüümiani
Lõika tainast ümmargused kettad. Lao igale tainakettale õunaviilud, pintselda aprikoosimoosiga. Pudista peale veidi värsket tüümiani. Piserda veidi sidrunimahla. Aseta igale tartaletile veidi kitsejuustu ja küpseta, kuni tartaletid on kuldsed. Enne serveerimist võid lisada veel mõned ribad sidrunikoort.