«Võtmesõna on ühistegevus. Et jõuda stabiilselt Tallinna turule, tuleb seljad kokku panna ja pakkuda suuremaid koguseid,» rääkis põllumajandusminister Ivari Padar intervjuus Tallinncityle.
Padar: kui väiketootjad tahavad Tallinnas turule tulla, tuleb neil koonduda
Programm Eesti Maitsed tutvustas veiselihakuu avaürituse raames toiduspetsidele ka talusid, kust tooraine toidulauale jõuab. Valgamaal asuva Kopra karjamõisa toodang, olgu siis lamba- või linnuliha, köögivili või munad, on hinnatud mitmes pealinna tipprestoranis. Siiski rääkis taluperemees Jüri Koppel murelikult, et ots-otsaga on raske kokku tulla: talunikul tuleb läbida eri ametite bürokraatiakadalipp, samuti oma toodangut ise turustada ning hoolitseda selle eest, et kaup värske ja kvaliteetsena Tallinna jõuaks.
Ministri sõnul plaanitakse uue maaelu arengukava raames hoolitseda selle eest, et köögiviljakasvatajatel või aiandusühistutel oleks võimalus oma tooteid ladustada. «Turul püsimiseks pead pakkuma stabiilselt sama kvaliteediga tooteid. Kui soovid müüa toitlustusettevõttele, pead tagama nõutava koguse ja kvaliteedi,» rõhutas ta.
Padar tõi näiteks kuus köögiviljakasvatajat, kes ühiselt kaupa veavad. «Ega keegi su hoovile küsima ei tule, kindlam on kambakesi võimalusi otsida ja siis minna juba oma toodangut müüma Tallinna, Tartusse või kuhu iganes,» rääkis ta.
Ministri sõnul on Eestis küll piisavalt ettevõtteid, kes väike- ja mahetootjate toodangut vahendavad, ent tavatarbijani jõuab see info kaunis visalt. «Pilt on väga kirju, ent on tekkinud mingi eklektika. Kogu infot peab püüdma kuidagi koordineerida ja see võiks olla ministeeriumi roll,» nentis Padar.