«Kanalisatsiooni ummistuste peamiseks põhjuseks on ikkagi kanalisatsiooni vale kasutamine. Näiteks põhjustab palju suuri ummistusi rasv, mis hangub torustike seintele, takistades läbivoolu. Samuti salvrätikud, kohvipaks jms, mis tekitavad kanalisatsioonitorustikku tihkeid troppe,» selgitas Tallinna Vee pressiesindaja Mailiis Mia Topp.
«Kui rasvast tingitud ummistused on pigem probleemiks toitlustuskohtade läheduses, sest paljudel juhtudel ei kasutata rasvapüüdureid. Magalapiirkondade (eelkõige kortermajad - Lasnamäe, Mustamäe, Haabersti) suurimaks probleemiks on kanalisatsioonitorustikku sattunud paber, ajalehe- või köögipaber, millest kumbki pole loodud vees lagunema, aga ka toidujäägid ning rõivaesemed,» rääkis Topp.
Ummistuste arvu vähendamise taga on Topi sõnul ka vee-ettevõtja ennetavad tegevused, nagu pidev torustike läbipesu aga ka inimeste teadlikkuse kasvatamine. «Ühisanalisatsiooni süsteemi kuulub ligi 1100 km torustikku, millest peseme igal aastal läbi sadade kilomeetrite ulatuses torusid,» selgitas Topp.
Veetorustike avariidel on Topi sõnul hulk põhjusi: maapinna nihkumised, teekattetööd, hüdraulilised löögid torustikus, varade amortisatsioon. «Enamik veeavariisid toimub sügiseti ning kevadeti, mil külmad vahelduvad sulaga – see avaldab maapinnale ja seetõttu torustikule enim mõju,» selgitas ta.
«Veetorustikud purunevad ka siis, kui joogivee temperatuur muutub. Näiteks suvel on vesi soojem kui sügisel, talvel külmem kui kevadel,» kinnitas Topp. «Lisaks avaldavad mõju mehaanilised vigastused, näiteks kui läheduses toimuvate ehitustööde käigus lõhutakse veetoru, vibratsioon, mis kaasneb piirkondade arendamisega, nt majade ehitamisel jne. Seega ei ole paljudel juhtudel põhjus mitte torustiku seisukorras vaid mitmetes teistes põhjustes, või mitme põhjuse kokkulangemisel,» rääkis pressiesindaja.