Päevatoimetaja:
Margus Martin

Maamess paneb väiketalunikud unistama

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Unistus: vaat sellise, messil koos käibemaksuga 563 000 krooni maksnud New Hollandi viiksin oma tallu juhul, kui mul oleks raha.
Unistus: vaat sellise, messil koos käibemaksuga 563 000 krooni maksnud New Hollandi viiksin oma tallu juhul, kui mul oleks raha. Foto: Margus Ansu

Olen varem käinud väiketalunikuna maamessil ja vaadanud, näpp suus, kõiki neid ägedaid aparaate, mida vaja oleks, aga mille ostmiseks raha ei jätku. Reedel sain mõttekrambist üle ja panin kokku oma unistuste tehnopargi, kirjutab lambakasvatajast reporter Nils Niitra.

Valisin välja need asjad, mida ostaksin oma tallu, kui mul oleks palju raha. Kokku 2,7 miljoni krooni ehk ühe väga korraliku Tallinna eeslinna villa hinna eest oleks mul tehnika, mille abil saaks terve aasta põllutööd kolmekuningapäevaks tehtud. Traktori maksumus moodustas sellest vaid 563 000 krooni, lõviosa kuluks kõikvõimalikele seadmetele, mis traktori taha käivad.

Olen karjakasvataja, sestap pakkus huvi just heina ja silo tootmisega seonduv traktorist põllurullideni välja. Kui ma kasvataks vilja, siis maksaks ­ainuüksi kombain miljoneid kroone.

Niisiis on mul praegu laut, 38 hektarit põllumaad, vana Vene traktor T40AM, vana Vene lattvikat, vana Soome päritolu kaaruti-vaaluti ehk siis see asi, mis heina kuivatamiseks segab ja pärast vaalu ajab. Lisaks on ligi 130-pealine lambakari (koos talledega), nende hulgas ka üsna hiljuti hangitud loomi.

Ehkki kogu põllutehnika vajaks väljavahetamist, ei ole selleks raha jagunud ja ilmselt ei hakka niipea jaguma. Sestap tellin suurematelt farmeritelt viimastel aastatel ka teenustöid, olgu see siis heina rullimine või rohumaade hooldusniidukiga ülekäimine.

Aga reede oli unistamise päev: esimesena ei sattunud ma sugugi traktorite, vaid hoopis laadurite valiku juurde. Valisin välja kabiiniga laaduri, mis maksis koos käibemaksuga 366 000 krooni ehk sama palju kui odavama hinnaklassi traktor.

Messile jooma


Laadur on hea laudas toimetamiseks – selle külge käib ka rullihaarats ehk «ämmakallistaja» ning lisavarustusena valisin välja sõnnikuveohargi, mis maksis ligi 13 000 krooni. «See ei maksa s...gi,» seletas laadurimüügifirma boksis ringi jalutanud vintis tegelane. «PRIA toetustega saab pool rahast tagasi, kui asja jagad.»

Messil osalenud firmade esindajate seltskond jaguneski laias laastus neljaks – inimesed, kes parandasid neljapäevaõhtusest avapeost pead ega pööranud messikülastajatele vähimatki tähelepanu. Siis tüübid, kes parandasid pead ja pöörasid tähelepanu ning seda naljakamad nad olid. Tõepoolest, miks mitte kasutada maamessi oma firma maine põhjalaskmiseks!

Siis olid veel kained tegelased, kes ei lasknud end messil käijatest eriti häirida, ning lõpuks need, kes olid kained ja tegelesid ka boksi tulnud külastajatega. Väderstadi müügijuht Tarmo Jõemägi kuulus viimaste sekka.

Tema näitas üht vinget riistapuud, millega saab karjamaad uuendada nii, et see ühekorraga kultiveerib ja äestab, paneb heinaseemne maha ja siis veel rullib pinna siledaks ka. Selle põllurulli ja juurde käiva peenseemnekülviku hind oli koos messisoodustuse ja käibemaksuga 605 000 krooni. Atra ei hakanudki enam otsima, sest põhimõtteliselt võib sellise riistapuuga uuendada heinamaad ka ilma kündmata.

Minu talukesel oleks säärast riistapuud hädasti vaja, sest lõviosa karja- ja heinamaast on viimati uuendatud hallil Nõukogude ajal ja lambad mälusid neilt põldudelt tulnud viletsa kvaliteediga heina sel talvel juba eriti tülpinud nägudega.

Päris traktor


New Hollandi edasimüüja firma Rodnas mehaanik Lembit Kaunis näitas 97-hobujõulist traktorit, millel on sees konditsioneer ja – mis minu jaoks eriti oluline – korralik stereosüsteem, kust saaks lemmikbände kuulata. Praegu pean oma vanas Vene traktoris kandma kõrvade kaitsmiseks klappe, millel on, tõsi küll, raadio sees. Aga klappide antenn käib kogu aeg vastu katust ja üldse on kuidagi ebamugav. Õli tilgub see traktorisunnik ka kogu aeg – kui ühest kohast saab lekke peatatud, hakkab tilkuma teisest kohast.

Mehaanik Kaunis laseb mul pisut New Hollandi roolis kiibitseda ja lohutab, et traktor on põhimõtteliselt ikka traktor, olgu see T40AM või New Holland. «Sidur-pidur-gaasipedaal,» selgitas ta.

Valtra traktoreid ja Kuhni põllutehnikat müüva Taure müügijuhataja Toomas Jürgeni sõnul jäävad liisinguintressid põllutehnikale praegu nelja ning nelja ja poole protsendi vahele. Pank rahastab tehnika ostu ja PRIA võib sellest osa pärast kinni maksta. Taure väljanäituselt valisin välja hunniku Kuhni tehnikat, sest juhul kui oleksin olnud tõepoolest tõsiseltvõetav ostja, saaks sellise megatehingu pealt juba kenakese hinnasoodustuse.

Tegelikult lahkusin maamessilt 60-kroonise Nopri vorstikangi ja kokku 56 krooni maksvate elektritaraisolaatoritega. Asi seegi.

Tehnopark, väärtus 2,73 miljonit

Tagasi üles