Alustass jahutab
Vene keedusuhkur on asi, mida venelased on valmistanud iidamast-aadamast. Kõige lihtsam variant on keeta ja segada suhkrut ja piima.
Kui keeta suhkur kõvemaks, pannakse see teejoomise ajaks põske. Lonksatakse igasuguseid taimeteesid (must tee oli vanausuliste seas vanasti üldse keelatud!) ja suhkrutükk sulab vaikselt suus.
Võib keeta ka pehmemat suhkrut, mis meenutab šerbetti. Seda hammustatakse teelonksu peale nagu kommi.
Perekonniti on keedusuhkru valmistamisel oma traditsioonid, mõni lisab suhkrule ja piimale muna, mõni võid, mõni mooniseemneid või kakaopulbrit, teine kasutab aga piima asemel hoopis koort.
Eestlastele vene filmidest tuttav alustassilt joomine ei ole Peipsi-äärses vanausuliste piirkonnas midagi võõrast, iseäranis siis, kui peres on samovar.
Samovaris on tee oi-oi kui kuum. Kuum tee valatakse tavalisse tassi ja sealt siis alustassile, kus see kiiresti joodavaks jahtub.
Linnapea tahab hakata ka Peipsi tinti müügiks kuivatama ja traditsioonilist Kallaste leiba küpsetama.
Nukka annab endale aru, et ainult suhkrukeetmine pole mingi äri. «Aga kui teeme erinevaid tooteid ja koostöös ümbritsevate valdadega, siis on tegu juba mingisuguse sissetuleku ja võimalusega ka ennast reklaamida,» selgitas ta.
Suhkrukeetmine on väike projekt võrreldes Nukka plaaniga rajada 86 hektarile sibulapark, kus kasvatataks mahesibulat.
Sibulakasvatuse mõistes hiigelpõld annaks juba 23 inimesele püsivat tööd alates kasvatusest ja lõpetades kuivatamise, hoiustamise ja müügiga.
«Mine katsu osta praegu siitkandist sibulat, aga samal ajal on meil maad tohutult üle,» lausus Nukka.