Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
+372 5916 2730
Saada vihje

Eksootilisi vilju ei tunne pahatihti müüjadki, Karambola ehk tähtvili, Papaia, Litshi, Avokaado ehk ameerika pirnloorber, Dattel, Parapähkel, Viigimari, Mango, Hurmaa ehk diospüür, Minneola

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EVA LUTS

Sageli on poodides müügil ostjale tundmatuid puuvilju, millest pole teada, on nad magusad või soolased, hapud või pähklimaitsega, kuidas ja kui kaua neid säilitada, kas nad on küpsed või toored ja äkki neid süüaksegi just toorelt.

Anne Ostukeskuse reklaamikunstniku Kaire Kooli sõnul ei tea sellest sageli midagi ka puuviljade maaletoojad. Seda öeldes näitab ta nukralt korvitäit riknenud litshisid, mille kohta ei teadnud maaletoojad mitte kõige vähematki ütelda. Kurbadest kogemustest õpiti, et litshid toasoojas ei säili ja neid tuleb hoopis hoida mõõdukas külmas.

Troopikataim jänesekapsaliste sugukonnast. Sisaldab oblikhapet, seetõttu hapuka maitsega, ja palju C-vitamiini. Pärit troopikast, Malaisiast. Viljad toorelt rohelised, valmis kujul sidrunkollased. Süüakse koorimata. Lõigatakse viiludeks, mis jäävad väga efektselt tähekujulised. Sobivad magusate ja soolaste roogade kaunistuseks, tortidele, külma liha kõrvale. Mahlaga saab puhastada lõikeriistu ja käsi. «Hapukas, ilma suhkruta ei söö. Sobib hästi lisanditeks. Võileivale annab teise välimuse. Proovisin, kõik külalised imestasid, et ei olegi kurk. Igatahes äratab tähelepanu,» ütles Kaire Kool.

Vili sarnaneb kujult, ehituselt ja suuruselt meloniga. Valminud papaia on kollakaspunase koorega ning kollase või lõheroosa viljalihaga. Maitselt sarnaneb veidi vaarikaga. Toores papaia on roheline, valmib toatemperatuuril 5-7 päevaga, küps papaia säilib külmkapis kuni nädala. Toorest papaiat võib keeta nagu juurvilja, küps papaia sobib magustoitudeks. «Müügil on olnud ka kompotte, kus on papaiat sees,» ütleb Kaire Kool.

Näeb küpsena välja nagu punane pehme okastega muna. Meeldivalt magushapu. Viljaliha on zhelatiinitaoline, milles on kuni 24% kuivainet, peamiselt suhkrut. Külmhoidlates säilivad kuni kolm kuud. Puuvili on eriti armastatud Hiinas. Litshi sobib salatitesse ja kokteilidesse. «Kui nad meile sisse tulid, siis olid rohelist värvi, täiesti toored,» ütleb Kaire Kool. Asi on selles, et enamik eksootilistest puuviljadest rikneb väga kiiresti, seetõttu korjatakse ja transporditakse neid toorelt ja puuviljad vajavad järelvalmimist.

Lõuna-Ameerikas nimetatakse ka alligaatoripähkliks. Kodumaa on Mehhikos, Peruus, Brasiilias. Lõuna-Ameerikas kasutab vaesem rahvas avokaadot leivamäärdena, Põhja-Ameerikas ja Euroopas on aga avokaado kallis rikaste toit. Avokaado on pirnikujuline. Koor on kas sile ja läikiv või tuhm ja krobeline. Viljaliha on koore lähedal roheline, seespool kollane. Seest tumenenud vili on riknenud. Värvus hele- ja tumerohelisest pruunikaspunase ja mustani. Küps avokaado tundub katsumisel pehme. Tumedad, peaaegu musta koorega avokaadod on tavaliselt toored. Lahtilõigatud avokaado tumeneb kiiresti, selle vältimiseks pigistatakse viljalihale veidi sidrunimahla. Järelvalmimiseks hoida toasoojas, külmkappi pannakse alles küpsena. Avokaado on õli- ja mahlarikas, maitselt meenutab kreeka pähklit. Sisaldab vähe suhkrut, seetõttu sobib kaalujälgijatele. Süüakse värskelt. Avokaado kas kooritakse või lõigatakse pikuti pooleks, eemaldatakse kivi ja pannakse asemele suitsukala- või krevetisalatit. «Avokaado seemne võib panna potti kasvama,» soovitab Kaire Kool.

Müügil kuivatatult. Indias tehakse datlitest armujooki, proosalisemad eestlased panevad neid lihtsalt kompoti sisse või serveerivad lihatoitude lisandina. Sisaldavad vähe vitamiine, kuid palju kaaliumi ja kuni 70% suhkrut. Eriti hinnatakse Iraagi ja Alzheeria heleda viljakestaga datleid, kuid ka Iraani tumedaid datleid. «Datlid lähevad hästi kasvama, kuid ajavad alguses idu alati allapoole. Kes Karlssoni moodi seemne üles kaevavad, et näha, kui palju ta on kasvanud, ei pruugi idu pärast ärevusse sattuda. Ta pöörab hiljem ise õigesse suunda,» ütleb Kaire Kool.

Peamiseks väljaveosadamaks on Amazonase suudmes asuv linn Belem, mis on ühtlasi Para osariigi pealinn. Vilja läbimõõt on 30 cm. Selle sees on 15-25 tugeva krobelise koorega seemet, mida nimetatakse parapähkliteks. Pähklid on piklikud, veidi suuremad tavalisest sarapuupähklist. Müügil kooritult.

Müügil kuivatatult, kasutatakse kompottides, tehakse ka marmelaadi ja veini. Pärit Vahemeremaadelt. Viigimarja vili sisaldab suurel hulgal pisikesi pähkleid. Suhkrut on viigimarjas 9-24%. Kaire Kool näitab kena korvikest, mille sisse on pakitud viigimarjad. Ilus pakend lisab hinnale muidugi juurde.

Mango on pärit troopikast, kõige tuntum on india mango. Värvuse järgi on raske otsustada, kas mango on küps või ei ole, sest on olemas rohelisi, punaseid ja kollaseid mangosid. Kuid küps mango on pehme. Kui mango on veel kõva, siis vajab ta järelvalmimist toasoojas. Mango ei talu muljumist ja külma, säilib külmutuskapi allosas umbes 2-3 nädalat. Toorel viljal on veidi tärpentini maitse, kuid küps vili on maitselt hõrk ja pikantne. Söömiseks tuleb varuda palju salvrätikuid, kuna ta on väga mahlane. Kõige parem on mango pikuti pooleks lõigata ja süüa lusikaga. «See mango, mida mina maitsesin, oli lihtsalt eksootilise maitsega,» iseloomustab Kaire Kool. Mangost saab valmistada marinaadi, mehu, marmelaadi, sobib hästi lisanditeks salatitele, külma liha ja suitsukala juurde, lisatakse kastmena magustoitudele.

Välimuselt meenutab tomatit, on kollakaspunane. Pärit Aasiast ja Lõuna-Euroopast. Jaapanis kasutatakse dieetpuuviljana. Vili sisaldab 82% vett, 16% suhkrut. Süüakse värskelt ja kuivatatult, kasutatakse salatite, hoidiste, pastilaa valmistamiseks. Enne söömist soovitatav asetada kuuma vette ja lasta seal aeglaselt maha jahtuda. «Maitsesin, ei olnud magus, vaid kuidagi imal, aga küllap oli vili veel toores,» kommenteeris Kaire Kool.

Hübriid greipfruudist ja tangerinist (mandariinisort). Mahlane, aromaatne. «Magusam kui apelsin,» kommenteerib Kaire Kool.

Kaire Kooli sõnul ostjad üldiselt nõuavad eksootilisi puuvilju, eriti kui nad on otsa saanud. Heaks tavaks võiks olla see, kui poes on eksootilise ja tundmatu vilja kõrval kirjas mitte ainult hind ja nimi, vaid ka see, milleks puuvilja kasutada võib ja kust ta pärit on.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Tagasi üles