Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Kaitseminister tervitas Euroopa sõjaveteranide kokkutulekul osalejaid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Raul Sulbi
Copy
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Toomas Huik.

Esmaspäeva õhtul Jüriöö pargis toimunud Euroopa Sõjaveteranide Konföderatsiooni mälestustseremoonial tervitusega esinenud kaitseminister Jaak Aaviksoo rõhutas fašismi ja totalitaarse kommunismi võrdset palet. 

«Teises ilmasõjas kannatanud Euroopa on teinud palju, et hoida end veristest konfliktidest ja õppida oma ajaloost, tänu teie kogemusele oleme seda ka olulisel määral suutnud. Ometi pole me õppinud piisavalt – tuhanded hukkunud Balkani konfliktides ja külmunud konfliktid mitmes Euroopa piirkonnas on meie tänaste murede tunnistajaks,» lausus Aaviksoo Tallinnasse kogunenud Euroopa Sõjaveteranide Konföderatsiooni esindajatele, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.
 
Aaviksoo meenutas Teise maailmasõja ajal mõlemal pool rindejoont võidelnud eestlasi.

«Nad seisid oma rahva, oma lähedaste ja oma pere kaitsel oma parimas teadmises nii, nagu nende saatus neile võimaldas. Olgu selles dramaatilises vastuolus Eestimaa sõnum kõigile teile, kes te sõja halastamatust kõige paremini mõistate,» sõnas Aaviksoo.

«Me seisame siin teadmises, et totalitaarne fašism ja totalitaarne kommunism on oma ohvrite jaoks ühte nägu. Eesti ja tema mehed mõlemal pool rindejoont võitlesid mitte kommunismi või fašismi poolt, vaid mõlema vastu,» ütles kaitseminister oma tervituses.
 
Augusti alguses toimub Tallinnas Euroopa Sõjaveteranide Konföderatsiooni konverents, mille üheks osaks oli täna Jüriöö pargis toimunud mälestustseremoonia. Tseremooniale järgnenud vastuvõtul anti kaitseminister Aaviksoole üle konföderatsiooni aumedal.
 
Euroopa Sõjaveteranide Konföderatsioonil CEAC (Confederation Europeene Des Ancients Combattants) on enam kui 600 000 liiget 12 erinevas Euroopa riigis ning organisatsioon ühendab Teises maailmasõjas mõlemal poolel sõdinud veterane.

Ürituse Eesti-poolseks korraldajaks on Eesti Rindemeeste Ühendus, kes samuti ühendab endas nii Saksa kui Nõukogude poolel sõdinud eestlasi. Konverentsil osaleb 36 delegaati kümnest Euroopa riigist.
 
Konverentsi raames toimus täna seminar, homseks on kavandatud väljasõidud Teise maailmasõja-aegsetesse lahingupaikadesse Ida-Virumaal ning Lagedi Vabadusvõitluse Muuseumi külastamine.

Tagasi üles