Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Virumaa metallivargad on hakanud himustama sidekaablit

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tänavu märgatavalt kasvanud metallivarguste arv ei näita Virumaal vähenemise märke ning suve esimesel poolel kanalisatsioonikaevude luuke näpanud metallivargad on viimasel ajal hakanud himustama side- ja elektrikaablit.

Jõhvi politseiosakonna territooriumil on juuli algusest kuni augustini politsei registreerinud juba kuus sidekaabli varguse juhtumit ning kurjategijate tekitatud kahju ulatub kümnetesse tuhandetesse kroonidesse.

9. juulil läks Kohtla-Järvel Torujõe ja Keskallee tänava vaheliselt alalt kaduma 177 meetrit sidekaablit, 15. juulil varastati aga Tuuslari tänaval sidekanalisatsioonist 15 meetrit kaablit.

Ajavahemikul 15.-24. juulini viisid vargad Aseris Kesktänaval asuvast ujulast 45 meetrit elektrikaablit. 19. juulil varastati Kohtla-järvel Vahtra tänavalt 100 meetrit kaablit.

23. juulil avastati 290 meetri sidekaabli vargus Kohtla-Järvel Kalevi tänaval asuvast sidekaevust ning samal ajal kadus Kiviõlis Kruusa tänaval asuvast majast 100 meetrit elektrikaablit.

«Tänavu juulis on Jõhvi politseiosakonna kriminaaltalituse politseiametnikud mitmetes mettallivargustes kahtlustatavatena kinni pidanud seitse isikut,» ütles Ida prefektuuri kriminaalosakonna Jõhvi kriminaaltalituse komissar Margus Kuus.

Ida prefektuuri kriminaalosakonna vanemkomissar Rauno Klaos lisas, et ilmselt mõjutab metallivarguste kasvu metalli kokkuostu tõusnud hind.

Kuna metallivaegused ei kipu vähenema, toimus esmaspäeval Ida prefektuuris politsei, prokuratuuri, keskkonnainspektsiooni ning vanametalli kokkuostuga tegelevate ettevõtjate koosolek. Osapooled soovisid ühiselt leida lahendusi sagenevatele metallivargustele.

Tänavu esimese kuue kuu jooksul on Ida prefektuuri teeninduspiirkonnas registreeritud 253 metallivargust ja avastatud 95 kuritegu. Võrreldes mullu sama ajaga on metallivarguste arv suurenenud kümme protsenti.

Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Dilaila Nahkur-Tammiksaare sõnul saab lisaks metallivarguse otsestele toimepanijatele kohtus karistada ka kokkuostufirmat kui juriidilist isikut ja seda koguni veerandi miljoni krooni suuruse trahviga.

Tagasi üles