Marjah' piirkonnas käivad veel üksikud tulevahetused

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Evelyn Kaldoja
Copy
Marjah' linnast kirdes elavad poisid ootavad, kuni sõjaväelased nende isalt Talibani võitlejate liikumise kohta infot pärivad.
Marjah' linnast kirdes elavad poisid ootavad, kuni sõjaväelased nende isalt Talibani võitlejate liikumise kohta infot pärivad. Foto: AFP / Scanpix

Afganistani sõjaväeallikate teatel on kolme päeva eest pealetungi alustanud koalitsiooniväed saavutanud praeguseks peaaegu täieliku kontrolli Marjah' ja Nad Ali piirkonna üle Helmandi provintsis, mis oli üks viimased Talibani suuremaid tugipunkte.

«Koalitsiooniväed on võtnud kõik Marjah' ja Nad Ali alad,» rääkis kindral Aminullah Patiani uudistevõrk AFP-le Helmandi provintsi pealinnas Lashkar Gah's. «Need on meie kontrolli all, pea kogu Nad Ali ja Marjah.»

«Taliban on piirkonnast lahkunud, kuid isevalmistatud lõhkekehade oht jääb,» lisas Patiani.

Afganistani kaitseministeeriumi pressiesindaja Mohammad Zahir Azimi lisas: «On üksikuid väikseimaid, episoodilisi tulevahetusi. Põhiliselt tegeleme piirkonna pommidest puhastamisega. Operatsioon hakkab jõudma lõpule.»

Merejalaväelaste esindaja siiski nii optimistlik veel ei olnud. «Teatud Marjah' aladel käivad jätkuvalt lahingud,» rääkis kapten Abe Sipe. «Me oleme kohanud vähe vastupanu, kuid on leidunud paar keerulist piirkonda, kus merejalaväelasi on tabanud kange vastasseis.»

Sipe teatel hoiab Taliban mõningates Marjah' ümbruse külades positsioone ning koalitsiooniväed on tule all.

Sama kirjeldas eile ka AFP fotograaf. Tema sõnul oli vägede edasiliikumine väga vaevaline protsess, mida iseloomustas Talibani tuli ja pommide otsingud.

Praeguseks on Moshtaraki käigus surma saanud vähemalt 12 afgaani tsiviilisikut ja kaks NATO sõdurit – üks britt ja üks ameeriklane. Sama aja jooksul langes teistes Afganistani piirkondades veel viis NATO sõdurit.

Tagasi üles