Päevatoimetaja:
Lomely Mäe

Hapud viljad lubavad fantaasial lennata

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Punased ja kollased alõtšad ning kollaseid ebaküdooniaõunad.
Punased ja kollased alõtšad ning kollaseid ebaküdooniaõunad. Foto: Peeter Langovits

Paljudes koduaedades kannavad sügise hakul vilja ebaküdooniapõõsad või alõtšapuud, põhjustades pererahvale sageli pigem meelehärmi.

Ida-Aasiast pärinevad ebaküdooniapõõsad ehivad kevaditi uhkete õitega küll aedu, kuid nende kollased õunad võivad toiduks liiga hapud tunduda. Samasuguseks peavaluks võivad osutuda haralise ploomipuu punased ja kollased viljad ehk alõtšad, mis on maitselt ploomist hapukamad. Hapude viljadega ei osata midagi ette võtta, nii jäävad need paljudes majapidamistes korjamata ja satuvad lõpuks kompostihunnikusse.

Tegelikult on need väärtuslikud aiasaadused, mida puu või põõsa alla jätta ei tasu. Ebaküdooniad on tervistavad C-vitamiini allikad, alõtšad sobivad nii keedistesse kui ka küpsetistesse.

Tagasi üles