Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Vene korvpalliiluduse soontes voolab eesti veri

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Ilona Korstin Venemaa koondise särgis mänguhoos ning kaunitarina piltidel poseerimas.
Ilona Korstin Venemaa koondise särgis mänguhoos ning kaunitarina piltidel poseerimas. Foto: AFP / Scanpix

Ilona Korstin on ilus naine. Ilona Korstin on üks Euroopa paremaid naiskorvpallureid. Need kaks fakti ei tekita spordisõbras vähimatki üllatust. Kuid ilmselt teavad vähesed, et Ilona Korstini soontes voolab eesti veri.

 Ida-Virumaalt pärit Kalju Korstin siirdus seitsmekümnendate keskel õppima toonasesse Leningradi ning jäigi sinna elama. Abiellus Ukrainast pärit venelannaga ning 28 aastat tagasi sündis nende perekonda pisike tütar.


«Vanemad panid mulle alguses nimeks Julia, kuid kaks kuud hiljem sõitis meile Eestist külla minu vanaema ning korraldas skandaali,» rääkis Korstin tänavu veebruaris portaalile sports.ru antud intervjuus. «Just vanaema nõudmisel muudeti mu nimi Ilonaks. Väga mõnus ja mugav nimi.»


Isa sünnimaaga pole Venemaa tippklubi Moskva CSKA kapteni side katkenud tänaseni. Narvas tegutseb korvpallitreenerina tema onu Meelis Korstin. Tõsi, Eestisse pole korvpalliväljakutel särav piiga jõudnud juba kümmekond aastat.


«Vanasti käis Ilona koos isaga suviti meil külas,» meenutas Meelis Korstin Postimehele. «Päris puhkuseks seda nimetada ei saanud – minu vend Kalju on üldkehalise ettevalmistuse treener, nii tegeleski Ilona siin hooajaks põhja ladumisega. Mõnikord käis ka kohalikus spordisaalis viskamas.»


Vene meediale antud intervjuudes on Korstin korduvalt meenutanud, et lapsepõlves tegeles ta isa juhendamisel mitmete spordialadega: ujus, mängis tennist ning võimles. 1200 meetri jooksus jõudis koguni Peterburi meistrivõistlustel tütarlaste vanuseklassis hõbemedalini. «Mitmekülgne ettevalmistus tuli hiljem korvpalliplatsil kasuks,» uskus Korstin.


Ilona isa Kalju Korstin on Venemaa korvpalliringkondades hinnatud spetsialist, kes töötanud isegi superklubi CSKA järelkasvu kehalise ettevalmistuse treenerina.
Möödunud hooajal kuulus ta Moskva Dinamo treenerite ringi, suviti aga aitab timmida Venemaa naiskonna vormi.


Mullu krooniti Venemaa naiskond Euroopa meistriks ning Korstin tõstis Venemaa meedias esile ka isa panust. «Tiitlivõidus on suur roll minu isal, kes tegeles kogu ettevalmistusperioodi meie kehalise seisundi parandamisega,» märkis ta ajalehele Izvestija.


Praegu viibivad isa ja tütar Venemaa olümpiakoondise laagris. Juuli lõpus kavatseb aga Eesti ning Venemaa passi omav Kalju põigata paariks päevaks venna juurde puhkama.


Korstini arengut lähedalt näinud onu Meelise sõnul sai juba varakult selgeks, et Ilonast võib sirguda korralik korvpallur. Üheksakümnendate alguses korjas Peterburi legendaarne noortetreener Kira Tržeskal kogu linnast kokku grupi andekaid tüdrukuid ning Korstin sattus väljavalitute seltskonda.


«Tržeskali treeningutel valitses range kord, tüdrukutel ei lubatud isegi enda välimuse eest hoolitseda – näiteks maniküüri tegemine oli täielikult keelatud,» kirjeldas Korstin sports.ru-le antud intervjuus. «Korvpall oli juba siis meie jaoks esikohal.»


Kogu Korstini senine karjäär on kulgenud näiliselt kergelt. Noorteklassides kuulus ta kindlalt Venemaa naiskonna liidrite hulka ning korjas mitu juunioride Euroopa meistri tiitlit. Medalite sadu on jätkunud ka täiskasvanuna.


«Juba tüdrukuna jagus Ilonale korvpallurile sobilikku võitluslikkust,» iseloomustas Meelis Korstin vennatütart.


Korstini vanemate lahutuse järel siirdus 17-aastane Ilona koos emaga Prantsusmaale ning jäi sinna kuueks hooajaks, leidis armastuse ning kaalus koguni sealse kodakondsuse võtmist, ent lõpuks said Venemaa rikkad klubid oma tahtmise ning särav neiu naasis kodumaale. Paar hooaega veetis ta Samaras, praegu pallib Moskvas.


Prantsusmaalt leitud elukaaslane Erik püsib juba kümme aastat vapralt korvpalluri kõrval. «Prantsusmaale minnes polnud mul plaanis poistega kohtuda, ent tegelikult läks kõik teisiti. Loomulikult pole mul põhjust kahetseda,» on Korstin rääkinud Vene meediale. «Tean, et tal pole minuga kerge.

Mul on keeruline iseloom, mis tuleb palliplatsil kasuks, ent eraelus tekitab probleeme. Olen teravate okastega roos.»
Rahvusvahelise Korvpalliliidu juhte pole Korstin oma okastega torkinud ning 2005. aastal nimetas FIBA ta ametlikult maailma naiste korvpalli näoks.

Ilona Korstin


•    Sündinud 30. mail 1980
•    Pikkus: 183 cm
•    Kaal: 67 kg
•    Saavutused: Ateena olümpiamängude pronks, kahekordne MM-hõbe, kahekordne Euroopa meister. Debüteeris Venemaa koondises 17-aastaselt. 

Tagasi üles