Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Linnar Priimägi võeti Tallinna volikogu palgale

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Linnar Priimägi
Linnar Priimägi Foto: Liis Treimann.

Tallinna Ülikooli õppejõud Linnar Priimägi sõlmis Tallinna linnavolikoguga kolmeks kuuks lepingu, mille järgi peab ta välja mõtlema midagi niisugust, mis tõmbab eurooplasi Tallinnasse ka pärast 2011. aastat. Seda toodet saaks linnavolikogu siis turundama hakata.


Priimägi ütles, et Tallinnat 2011. aasta kultuuripealinnaks ette valmistav sihtasutus teeb kindlasti head tööd, korraldab kontserte ja muid huvitavaid ettevõtmisi. Peale selle vajab aga Tallinn mingit raskuskeset, mis jääks püsima ka pärast 2011. aastat.

«Me tahame teha nii, et Tallinn jätaks 2011. aastal Euroopasse mingi niisuguse jälje, mis säilitaks linna positsiooni ja tuntuse ka pärast seda aastat,» märkis Priimägi. «Sellest on vähe, kui sisustame aasta vaid toredate kontserdite ja muude kultuuriüritustega.»

Ta lisas, et esmalt on vaja luua üks kultuuriline kaalukese. Eelmise linnavolikoguga sõlmitud lepingu raames tegeles Priimägi sellega, et luua Euroopa kultuurilinnade liit Eestis. Vastav asutamisdokument kirjutati alla tänavusel Tallinna päeval Raekojas. Praeguseks on liidus kokku 10 Eesti linna.

«Järgmise sammuna peame mõtlema, milline on meie ühine sõnum Euroopale aastal 2011,» ütles Priimägi.

Tallinn sai Euroopa kultuuripealinnaks olemiseks ebasobiva aja, seda nii majanduslikult kui sisepoliitiliselt, sest 2011. aastal on jälle valimised. Samas peab Priimäe sõnul lootma, et kõige raskem aeg on selleks ajaks siiski juba möödas ning Euroopas tekivad uued kultuurilised liikumissuunad. Eestit huvitavad muidugi kõige enam Läänemere-äärsed riigid, aga ka kaugemad, näiteks Türgi, sest Istanbul on Euroopa kultuuripealinn 2010. aastal. Samuti need maad, mille linnad valmistuvad samaks staatuseks järgnevatel aastatel.

Priimägi kinnitas, et Tallinn ei ole sugugi ära kasutanud oma kultuuriliste sidemete loomise võimalusi. Seda potentsiaali tuleks arendada linnavolikogu tasemel. Sihtasutus Kultuuripealinn 2011 teeb seda ka, kuid see asutus lõpetab oma tegevuse 2011. aasta 31. detsembril.

«Kultuuripealinnaks olemise aasta peaks Tallinnale andma nii tugeva vundamendi, et kui majanduslangus on üle läinud, siis on Tallinn kohe ka Euroopa üks huvitavamaid linnu,» tõdes Priimägi. «Selleks ajaks on eurooplastel juba välja kujunenud liikumismarsruudid, mille peale jääb ka Tallinn. Tallinn peab olema inimeste kujutluses, siis tulevad nad siia. Selles osas on meil veel palju ära teha.»

Tagasi üles