Kui rootslased ostavad supermarketist või bensiinijaamast ahjusooja saia, siis suure tõenäosusega valmis see juba mitu kuud varem Harjumaal Sauel asuvas vabrikus ning ootas sügavkülmas õiget müügiaega.
Rootslaste ahjusoe sai valmib Sauel
Vaasan Groupi uues pagaritoodete tehases hakati jõuludeks valmistuma juba augusti keskel, kui liinilt tulid esimesed Rootsi traditsioonilised jõulusaiakesed «lussekatid». Praegu tehakse safranisaiakesi kolmes vahetuses ja nii kümme nädalat järjest.
Oma õiget müügiaega luutsinapäeval ehk 13. detsembril ootavad need sügavkülmas. Sinna lähevad ka kõik teised Saue tehase tooted, olgu need siis valmisküpsetatud saiad või muffinid.
«Värsket saia tellides võib seda mõnel päeval üle jääda, aga kui poe sügavkülmas on eelküpsetatud toode, siis saab sooja saia müüa täpselt nii palju, kui ostetakse,» selgitas tehase juht Alar Oja ajakirjanike ringkäigu ajal, miks on vaja äsja küpsetusahjust tulnud saiu külmutada. Tema sõnul ulatub nende toodete säilivusaeg kuni aastani.
Osa Saue tehase küpsetisi – muffinid, plaadikoogid, saiakesed – võib müüa kohe pärast üles sulamist, teised on n-ö toored ja need tuleb poes kohapeal valmis küpsetada. Kolmandad on eelküpsetatud, kuid pannakse poes viieks minutiks ahju, et tekiks krõbe koorik ja leviks värske leiva lõhn. Eestis valminud külmutatud pärmitainast tehtud majaleiba pakutakse Skandinaavias nii hotellides kui ka restoranides.