Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Ebaseaduslikult kalastanud Läti laev pidi Eestile loovutama 5 tonni kala

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Pildil on Mõntu sadam.
Pildil on Mõntu sadam. Foto: Egert Kamenik

Eile õhtul eskorditi Saaremaale, Sõrve sääres asuvasse Mõntu sadamasse Eesti territoriaalvetes kinni peetud lätlastele kuuluv kalalaev «Grifs», lastiks 17,5 tonni kilu ja räime, mis osaliselt oli püütud siinsetest territoriaalvetest.

Lätlased pidid sellest viis tonni loovutama Eesti riigile, kirjutas Oma Saar.

Eile õhtul kella 21.30 paiku eskorditi Saaremaale, Sõrve sääres asuvasse Mõntu sadamasse Laev tabati kui ta oli 0,72 meremiili sisenenud Eesti riigi piiridesse. Laeva kapteni kinnitusel ei teinud ta seda tahtlikult ja oli enda sõnutsi tihti kontrollinud oma koordinaate, et mitte sattuda võõrastesse vetesse ning ei osanud seletada kuidas taoline asi võimalikuks sai.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhtivinspektori Heino Vipi andmetel oli laeval antud piirkonnas kalapüügiluba olemas, kuid Eesti vetes siiski püüda ei oleks tohtinud.

Vipi sõnul konfiskeeriti kokkuleppemenetluse tulemusena laevalt viis tonni kala, mis kohapeal ka kohalikku külmhoonesse transporditi. Kala müügist saadava tulu läheb Eesti riigile.

«Kahjuks ei ole võimalik tõestada palju laeval olnud kalast püüti Eesti territoriaalvetest,» selgitas Vipp põhjust, miks mindi kokkuleppemenetluse teed.

Vipi sõnul trahvib kalalaeva ka piirivalve. Eile õhtuks ei olnud piirivalve poolt määratava trahvi suurus veel selgunud. Vipi sõnul lubati laeval pärast viie tonni kala mahalaadimist alustada kohe koduteed, kuna lasti näol on tegemist kiiresti rikneva kaubaga.

Tagasi üles