Päevatoimetaja:
Marek Kuul
Saada vihje

Kevadpühad jälle käes

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto
Foto: Corbis/Scanpix

Kohupiimast, ühest lihavõttelaua peategelasest, võib teha kerget pokaalipashat ja lahedat torti.

Suur paast hakkab mööda saama ning tõsiusklikud võivad jälle süüa liha, piima, mune ja kohupiima.

Mugav ja usuleige keskmine eestlane ei tee enamasti paastust teadmagi, kuid toob siiski pühadeks tuppa pajuoksad, saadab sõpradele jänkudega (virtuaalseid) pühadekaarte ja värvib mune. Muidugi troonib pühadelaual ka kohupiimakook või pasha (häälda: pass-hha), algupärastega võrreldes kasinam, kuid täiesti konkurentsivõimeline niihästi maitselt kui välimuselt.

Apelsini-porgandi pokaalipasha

Kuuele. 400 g kohupiimapastat, 2 dl heledaid rosinaid, 1 apelsini koored, 2 sl suhkrut, 5 tl želatiini, 5 sl apelsinimahla, 4 munavalget, 2 porgandit, maitse järgi suhkrut, 2 sl brändit või apelsinilikööri.

Poolita apelsin ja pressi mahl välja. Keeda kooritud ja tükeldatud porgandid väheses vees pehmeks. Puhasta ja tükelda apelsinikoored, aja koos 2 sl suhkruga läbi hakkmasina; sega koos rosinatega kohupiima hulka.

Paisuta želatiin apelsinimahlas, sulata kuumas veevannis. Töötle porgandid püreeks, sega kohupiima hulka, maitsesta suhkruga (ning likööriga). Lisa segu mikserdades leige želatiinilahus. Viimasena lisa tihedaks vahuks mikserdatud munavalged ja tõsta lusikaga alt ülespoole segamini.

Pane kohe külma veega niisutatud pokaalidesse ja jäta jahedasse tarduma.

Pehme pokaalipasha

Kuuele. 1 pakk vahustuvat vanillikastet, 200 g maitsestamata jogurtit, 400 g kohupiimapastat, 1 väikese sidruni mahl ja riivitud kollane koor, 2 sl tuhksuhkrut, 1 dl peenestatud kuivatatud datleid, 3 sl purustatud sarapuupähkleid, 6 sl Põltsamaa apelsinimarmelaadi; kaunistuseks aprikoosi- või mandariinikompotti.

Mikserda kohupiimapasta jogurtiga kohevaks. Lisa tugevaks vahuks mikserdatud vanillikaste ja peenestatud datlid. Maitsesta suhkru ja sidrunimahla ning -koorega.

Pane suurte pokaalide põhja marmelaadi ja pähklipuru, tõsta peale kohupiimasegu. Hoia külmas, enne serveerimist kaunista värviliste kompotipuuviljadega.

Pühademunad salatisse

Mida teha kõigi lihavõtteks kingitud munadega? Üks võimalus on panna need Nice’i salatisse, kus keedumuna on üks kohustuslikest koostisainetest.

Keedumuna istub hästi Eesti köögihitti, kartulisalatisse. Samamoodi ka lõunaprantslaste salatiklassikasse, Nice’i salatisse (pr k salade nicoise).

Ent nii palju kui on Lõuna-Prantsusmaal Nice’is (itaaliapäraselt Nizza) söögikohti ja perenaisi, on tegelikult ka selle salati retsepte. Tihti otsustab koostise toiduainete käepärasus või hooajalisus, aga ka harjumus ja maitse. Kuid alati on salatis pikantse maitsega anšoovised ja/või tuunikala, krõmpsuvad salatilehed, tomatid, kirbe maitsega oliivid ja keedetud munad. Ehtsa anšoovise võib meil vabalt asendada ka vürtsikiluga.

Arter pakub vahemerelisest roast katsetamiseks kaht varianti. Mõlemast peaks jätkuma vähemalt kuuele sööjale.

Kommentaarid
Tagasi üles