Päevatoimetaja:
Margus Martin

Poola jääb oma nõudmistele kindlaks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Euroopa Liidu liikmesriikide lipud Strasbourgis Euroopa Parlamendi hoone ees.
Euroopa Liidu liikmesriikide lipud Strasbourgis Euroopa Parlamendi hoone ees. Foto: AFP / Scanpix

Brüsseli meeleheitlikud pingutused veenda Poolat loobuma oma vetost ELi ja Venemaa partnerlusläbirääkimistele pole kandnud vilja, mistõttu homme tõenäoliselt uued kõnelused alata ei saa.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso lubas küll kõnelustel toetada Varssavi nõudmist, et Venemaa loobuks Poola toiduainetele kehtestatud embargost, ent Poola valitsus soovib siduda selle küsimuse otseselt läbirääkimistega, vahendab BBC.

ELi eesistujamaa Soome teatas seetõttu, et homsel tippkohtumisel, kuhu saabub ka Venemaa president Vladimir Putin, uue strateegilise leppe sõlmimiseks läbirääkimisi pidama ei hakata.

Poola välisminister Anna Fotyga teatas täna siiski veel, et ta on endiselt optimistlik lahenduse saavutamise osas, ehkki aega jääb järjest vähemaks, vahendab AFP.

Moskvast teatati aga seejärel taas, et embargost Poola vastu ei kavatseta loobuda enne, kui pole jõutud selgusele ka ELiga peatselt liituvate Rumeenia ja Bulgaaria toiduainete küsimuses.

Venemaa ähvardas eile kehtestada alates jaanuarist lihaimpordi keeld tervele Euroopa Liidule, kuna selle kahe uue liikmesriigi toodang ei vastavat kehtestatud veterinaar- ja sanitaarnõuetele.

ELi laienemisvolinik Olli Rehn nimetas Kremli selliseid ähvardusi poliitiliseks mänguks, millega soovitakse avaldada survet Brüsselile.

Kui kokkulepet homseks ei saavutata, keskendutakse tippkohtumisel uute partnerluskõneluste asemel teistele tähtsatele küsimustele, sealhulgas Venemaa liitumisele Maailma Kaubandusorganisatsiooniga WTO ja endiselt pingelistele suhetele Gruusia ja Venemaa vahel.

Tagasi üles