Päevatoimetaja:
Marek Kuul
Saada vihje

Eluaegne malmpott vajab õiget hooldust

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ahjupottide seast leiab nii keraamilisi, klaasist, teflonkattega, roostevabast terasest, savist kui ka malmist anumaid, kõige õigema ja parema valik jääb iga perenaise enda teha.

Kõige rohkem võib kauplustelettidelt leida malmist ja klaasist ahjupotte. Baieri Keldri koka Tiit Sihveri sõnul pole vaja karta, et materjalid määravad, milliseid roogi võib nendes pottides teha – mõlemas küpsevad hästi nii hautised kui vormiroad.

Siiski on malmil klaasi ees eeliseid. Näiteks küpseb malmpotis toit ühtlasemalt, sest materjal hoiab soojust ja jaotab seda ühtlaselt. Malm kannatab ka rohkem kuumust, klaaspott talub vaid kuni 250 kraadi.

Puhtaks palja veega

Hackmani ja Iittala kaubamärgiga keraamilisi ja malmist ahjupotte müüva Iittala ASi müügijuhi Anu Hännikäineni sõnul on malmpott eluaegne investeering. Kuid potti soetades tuleb meeles pidada, et emailimata malm ei taha saada niiskust. Puhtast malmist potti ei ole soovitatav pesta ka nõudepesuvahendiga ega -masinas.

Pärast kasutamist tuleb malmpott pesta puhtaks vaid sooja veega ja lasta ise ära kuivada. Esimeste kasutuskordade järel tuleks pott määrida kokku toiduõli või rasvaga, kuna malm vajab kaitset roostetamise eest.

Firma pakub ka emaileeritud malmpotti. Email kaitseb malmi rooste eest ja tugevdab nõu pinda, kuid emaileeritud poti sisepinnalegi võib aeg-ajalt hõõruda toiduõli. Toitu valmistades tuleks sellises potis askeldada plastmassist või puust riistadega, sest metallkahvel või -nuga võivad emaili vigastada.

Hännikäineni sõnul sobib malmpott hästi toidu valmistamiseks puuküttega ahjudes, samuti liha küpsetamisel.

Veel pakub Iittala keraamilist ahjupotti. Toidu valmistamisel tuleb aga meeles pidada, et keraamiline või klaasist pott ei talu järske temperatuurimuutusi – kuuma nõu ei tohi asetada külmale alusele ega külmkapist võetud pada otse kuuma ahju. Samas pole keraamilist potti keerulisem hooldada kui keraamilist taldrikut – lihtsalt pese, loputa ja kuivata.

Kunstniku savipotid

Poodides on müügil veel õhukesed teflonkattega ahjupotid ja roostevabast metallist potid. Roostevabast metallist poti põhjas on väike rest, mis kaitseb liha kõrbemise eest. Teflonkattega pott on kergem kui malmpott, ent selles võtab toidu valmimine kauem aega.

Jõuluhane võib küpsema panna ka Eesti kunstniku toodetud savist ahjupotti. Pärnus asuva Eddi Potitehase tarbekeraamik Eddi Leet valmistab kivinõusavist kaanega üleglasuuritud ahjupotte, millele ta annab eluaegse garantii. Kunstniku kinnitusel kannatab tema tehtud keraamiline pott kindlasti 300-kraadist kuumust.

Lisaks pakuvad poed eri materjalist ahjuvorme. Hännikäineni sõnul sobib neis valmistada toite, mis ei vaja küpsemisel kaant. «Vormis võib küpsetada lasanjet, keekse või kooke, potis saab hautada, küpsetada, pruunistada ja soojendada valmisroogasid või liha,» selgitas ta.

Ahjupottide hinnad

• Hackmani malmist kaanega malmpott (3,5 l) – 750 kr

• Hackmani klaaskaanega malmpott (1,5 l) – 550 kr

• Le Gourmet’ klaaskaanega malmpott (4 l) – 575 kr

• Le Gourmet’ malmist kaanega malmpott (5 l) – 1025 kr

• Eddi Potitehase glasuuritud keraamilised potid (0,5-5 l) – 200-1500 kr

Allikad: Stockmann, Eddi Potitehas

Malmpott

• Malm peab kaua vastu ja muutub pikemal kasutamisel aina paremaks. Kui malmnõu võetakse kasutusele vaid paar korda aastas, võib juhtuda, et see ei saavutagi oma parimaid omadusi, kuna on alati n-ö sissetöötamisstaadiumis.

• Malm roostetab kergesti, kuid vaid juhul, kui selles hoitakse vedelat toitu, nõu jäetakse pärast pesemist niiskeks või paigutatakse talveks niiskesse ruumi.

Allikad: Iittala AS, www.kaubakeskus.ee

Kommentaarid
Tagasi üles