Trio Grupp neelab Sky raadiod

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadio Sky Plus stuudios tegi eile saateid DJ Vaido Pannel, kelle kodujaam õige pea omanikke vahetab.
Raadio Sky Plus stuudios tegi eile saateid DJ Vaido Pannel, kelle kodujaam õige pea omanikke vahetab. Foto: Liis Treimann

Sky raadiote allaneelamisega tekib Eestis väga mõjukas ringhäälingugrupp, mille käes on enamik kommertsraadiojaamade kuulajaskonnast.

Kuigi müügihinnast keegi praegu avalikult ei räägi, jääb see Postimehele teadaolevalt veidi alla saja miljoni krooni.

Raadioturul tegutsejatele pole juba tükk aega saladuseks, et Eesti üks suurimaid raadiogruppe Sky Media on viimased kaks aastat müügis olnud. Praegu ei eita kumbki pool võimalikku liitumist.

Juba augusti alguses teatas Sky-keti raadiote haldamisega tegeleva First Media OÜ peadirektor Ilmar Kompus, et hea hinna eest on nad valmis raadiojaamad maha müüma, kuid seni pole keegi vastuvõetavat hinda pakkunud.

Trio Grupi juhatuse liige Priit Jõgi tõdes samuti, et neil on pikka aega huvi olnud ning huvi on jätkuvalt, kuid midagi pole muutunud, isegi eellepet pole sõlmitud. Jõgi ei soovinud ka müügihinna üle spekuleerida.

Minister eelistas

Paari aasta eest võistlesid raadiokontsernid ühe raadiosageduse, endise European Hit Radio sageduse 97,8 MHz pärast. Seda soovisid endale nii ameeriklastest European Hit Radio vanad omanikud, Trio Grupp, Sky Media kui Modern Times Group (MTG).

Kultuuriministeeriumi ringhäälingulubade komisjon soovitas anda sageduse MTG-le. Lõpliku otsuse langetab sellistel puhkudel kultuuriminister ja toona andis minister Urmas Paet sageduse Sky Mediale.

Ekspertide hinnangul tõstis see automaatselt Sky Media müügihinda ning seda isegi kuni kümne miljoni krooni võrra. «Eks sageduse omandamine ikka tõstab hinda, kuid üks sagedus ei mõjuta hinda määravalt,» ütles Jõgi.

First Mediale kuuluvad raadiojaamad Sky Plus, Raadio 3, Energy FM ja Radio Mania ning venekeelsed Russkoje Radio ja Sky Radio. Raadiojaamadel on kuulajaid kokku üle 700 000.

2003. aasta majandusaruande kohaselt oli First Media OÜ käive 34,5 miljonit ja puhaskasum 5,6 miljonit krooni. Mõlema kontserni turuosa kommertsraadiote seas on 30-40 protsendi vahel ja kasvab ühinemisel 70 protsendini.

Nõrgad seadused

Trio Grupile kuulub praegu kuus raadioprogrammi, teiste seas näiteks Kuku, Elmar ja Uuno.

MTG raadiojaamadega tegeleva Media Investment Holdingsi juhatuse esimees Toomas Vara tõdes, et sellise raadiomonopoli tekkimine näitab Eesti seaduste nõrkust. «Konkurentsiamet ütleb, et neil puudub seaduslik alus kätt ette panna sellisele tehingule, mille käigus tekib ligi 80 protsenti turust hõlmav raadiogrupp, mis on tegelikult absurd,» tõdes Vara.

Raadiojaamad

Kümme kuulatavamat raadiojaama 2005. aasta algul

Raadiojaam – kuulajaid

• Vikerraadio – 387 000

• Raadio Elmar – 310 000

• Sky Plus – 233 000

• Raadio 2 – 194 000

• Raadio Kuku/Tartu Kuku – 144 000

• Star FM – 143 000

• Raadio Uuno – 136 000

• Power Hit Radio – 66 000

• Uuno Pop – 56 000

• Ring fm – 54 000

Allikas: TNS Emor

Tagasi üles