Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Eesti arstid ravisid kuulihaavu

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Eesti meedikud andsid eile Banda Acehis arstiabi püstolilaskudest haavatud mehele, kelle tõid haiglasse Indoneesia politseinikud.

Kolm Indoneesia politseinikku kandsid Fakinahi haiglasse kahe kuulihaavaga mehe.

Doktor Indrek Seire sõnul oli üks püstolikuul läbistanud reie- ja teine säärelihase.

«Õnneks polnud tema veresooned vigastada saanud. Luuvigastusi ei saa välistada, sest me ei saanud teha röntgeniuuringut. Kliiniliselt luumurru tunnused puudusid,» rääkis doktor Seire.

Pärast esmast arstiabi viisid võimude esindajad patsiendi endaga kaasa.

Politseinik keeldus

«Politseinik ütles, et tegu on terroristiga, keda tulistati põgenemiskatsel,» lausus doktor Seire. «Ütlesime korduvalt, et ta vajaks haiglaravi, aga politseinik keeldus. Leppisime kokku, et nad toovad ta homme (teisipäeval) uuesti siia.»

Kuigi mehel polnud suurt verejooksu, ei saanud doktor Seire väita, et tema elu pole ohus. «Me ei saa vastutada, et temaga järgmise 24 tunni jooksul midagi ei juhtu,» ütles ta.

Acehi vabastusliikumine (GAM) on 30 aastat pidanud Indoneesia armeega sissisõda. GAM on kuulutanud eesmärgiks sõltumatuse keskvõimust. Separatistid leiavad, et pärast Hollandi vallutajate lahkumist 1949. aastal koloniseeris Aceh vastloodud Indoneesia. Looduskatastroofi järel teatasid nii Indoneesia armee kui vabadusvõitlejad, et järgivad relvarahu.

Varem oli politsei toonud Fakinahi haiglasse kaks tulistamisel haavatud meest, kuid mõlema ravimine jäeti Indoneesia arstide hooleks.

Taani ja Rootsi hoiatavad

Taani valitsus hoiatas eile võimaliku terrorirünnaku eest Indoneesia Acehi provintsis tegutsevate humanitaarorganisatsioonide vastu, teatab BNS.

Taani välisministeerium tegi avalduse, milles teatas info saamisest võimaliku terrorirünnaku kohta Acehi piirkonnas. Ministeerium kutsus humanitaartöötajaid ja ajakirjanikke ettevaatlikkusele ning soovitas neil viivitamatult informeerida ka teisi inimesi piirkonnas.

Ministeerium ei täpsustanud, kes võib olla potentsiaalse rünnaku taga. ÜRO teatas eile, et neil puudub info võimalikust ohust humanitaartöötajatele. AFP teatel hoiatas ka Rootsi valitsus võimaliku terrorirünnaku eest Acehis.

Eile õhtuks polnud Eesti päästemeeskonda võimaliku rünnaku eest hoiatatud. (PM)

Tagasi üles