Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus
Saada vihje

Populaarseid espresso baasil valmistatud kohvijooke on rikkalikult

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohviku vanembaarman Sven Turja ütles, et kõige olulisem on see, kuidas valmistatakse itaaliapärast kanget kohvi espressot – ülejäänud on kohvijoogid, mis tehakse espresso baasil.

Espresso on väike kogus muidu tavalist, kuid lihtsalt väga kanget kohvi. Kohvi ja vee vahekord espressos on tavaliselt 1:2. Turja sõnul peab klassikalise espresso valmistamiseks võtma 7 g kohvi ja 60 ml vett. Rõhu all olev 95-kraadine vesi surutakse umbes 20 sekundi vältel läbi tumeda röstiga ubadest peenjahvatatud tiheda kohvipuru.

«Parim espresso valmib siis, kui lasta veel tilkuda 24 sekundit,» selgitas Turja, kelle sõnul tunneb täiusliku espresso ära kuldse vahuse kihi järgi. Tavaliselt serveeritakse espressot koos klaasi veega, Double Coffee's tuleb vesi eraldi juurde tellida.

Espresso americano valmistamiseks valatakse espressole topeltkogus kuuma vett. Espresso doppio on kaks espressot suuremas tassis. Espresso italiano on veidi kangem kui klassikaline espresso, see valmistatakse 30 ml veest.

Espresso ristretto on aga palju kangem kui klassikaline espresso, see see tehakse 15 ml veest. Espresso romano on espresso koos mahlase sidruniviiluga, espresso con panna vahukoorest mütsi all, espresso macchiato piimavahuga ja espressso au miel meega.

Café latte on espresso kuuma piimaga – see kohvijook valmistatakse võrdses koguses espressost ja aurustatud piimast.

Esmalt valmistatakse espresso, seejärel soojendatakse piim, kuid seda ei tohi keema lasta. Piim tehakse spetsiaalse aurustajaga kreemjaks. Kohvijook kaunistatakse kakao või kaneeliga. Café lattega väga sarnane kohvijook on café au lait. Mõlemad tähendavad küll piimakohvi – üks itaalia ja teine prantsuse keeles –, kuid vahe seisneb ka valmistamises ja serveerimises.

Café latte valmistamisel aetakse piim kuumaks auruga, café au lait' puhul keedetakse kohv pliidil ning samas soojendatakse ka piima.

Kohv ja piim valatakse kokku spetsiaalsesse kausikesse, kust seda ka juuakse.

Cappuccino koosneb võrdsetes osades espressost ning kuumast piimast ja piimavahust. Ice Cappuccino on valmistatud espressost ja värskest piimast, seda maitsestatakse eri lisanditega ja lisatakse joogile jääkuubikuid.

Cappuccinot maitsestatakse ka siirupitega, millest tulevad selle kohvijoogi erinevad nimed. Üldse maitsestatakse kohvikutes kohvi kliendi soovi korral nt šokolaadi-, mandli-, metsapähkli- jt siirupitega, mõnele kohvijoogile lisatakse ka alkoholi.

Eraldi alkoholimaitseline kohvijook on iiri kohv, kuhu pannakse 4 cl iiri viskit, fariinsuhkrut ja kohvi ning peale vahustatud koort.

Alkoholi lisatakse cappuccino'legi, näiteks Double Coffe menüüs on Pina Colada Cappuccino. Mitmed kohvijoogid on saadaval ka kofeiinivabana.

Mocha on šokolaadisiirupiga maitsestatud café latte. Kohvijoogi valmistamisel valatakse klaasi põhja esmalt kuum tume šokolaad, seejärel piim, siis kohv ning kõige tipuks piimavaht.

Espresso mocha erineb mochaccinost selle poolest, et piima ja piimavahu asemel pannakse šokolaadile ja espressole peale vahukoort.

Almond mocha on café latte maitsestatud võrdsetes osades šokolaadi ja mandlisiirupiga, vanilla mocha'aga café latte maitsestatud võrdsetes osades šokolaadi ja vaniljesiirupiga.

Paljudes lõunamaades on väga populaarsed jääga kohvijoogid, näiteks ice mocha või ice latte.

Double Coffee on Eestis uus kohvikukett. Nende esimene kohvik avati Viru keskuses kuu aega tagasi, teine kohvik Kawe Plazas alles nädala eest.

Järgmisel aastal rajatakse kohvikuid Tallinna veelgi. Kohviku menüü vahetub iga kahe kuu tagant.

Kommentaarid
Tagasi üles