Päevatoimetaja:
Andres Einmann
666 2072

Sarimõrvar Jüri Mosin tabati Venemaal

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Jüri Mosin
Jüri Mosin Foto: Politseiamet

(Täiendatud kell 13.34)
Kolmapäeva hilisõhtul peeti Peterburis kinni tapmiste ja röövimiste eest süüdimõistetud ning Ämari vanglast põgenenud Jüri Mosin.

Sarimõrvar Jüri Mosin tabati Peterburis

Mosina pidasid kinni Venemaa Interpoli ja Eesti keskkriminaalpolitsei (KKP) töötajad.

Kolme tapmise ja mitme röövimise eest süüdimõistetud Mosina kuulutas KKP Interpoli kaudu tagaotsitavaks eelmise aasta mais, kui ta ei pöördunud lühiajaliselt puhkuselt tagasi Ämari vanglasse, kus ta kandis 15-aastast karistust.

Kinnipidamisel võtsid Interpoli töötajad Mosinalt ära 1995. aastast kehtetu Eesti pass, mille pilt oli vahetatud. 

Keskkriminaalpolitsei juhi Lauri Taburi sõnul olid Eesti politseinikud oma Vene kolleegidega juba pikka aega vahetanud infot Mosina tabamiseks ja Mosin oli pälvinud ka Vene korrakaitseorganite erilise tähelepanu.

«Esmaspäeval laekus keskkriminaalpolitsei töötajatele info, et Mosin võib viibida ühes Peterburi korteris koos sealsete kuritegeliku taustaga inimestega, ning Eesti edastas selle teabe Vene ametivõimudele,» ütles Tabur BNS-ile.

Vahistamisel Mosin ja koos temaga kinni peetud isikud erilist vastupanu ei osutanud, samuti polnud Mosin esialgsetel andmetel relvastatud.

«Mosinalt saadi kätte vahetatud fotoga Eesti pass 1952. aastal sündinud Urmase nimele. Seda dokumenti kasutas Mosin Venemaal liikudes, Eestis poleks tal aga sellega midagi teha olnud, sest võltsing oleks kohe avastatud,» ütles Tabur.

Tema sõnul polnud Mosin oma välimust muutnud, lootes ilmselt pigem Venemaa suurusest tingitud anonüümsusele.

Taburi sõnul pole veel täpselt teada, millega Mosin Venemaal tegeles. Esialgsetel andmetel ei kahtlusta Venemaa ametivõimud teda viimasel ajal Venemaal kuritegude toimepanemises.

«Eesti on alustanud menetlust Mosina Eestile väljaandmiseks, eeldatavalt võtab see aega kolm-neli kuud,» ütles Tabur.

Mosina eelmise aasta aprillis puhkusele lubanud toonane Ämari vangla direktor Gunnar Bergvald põhjendas otsust karistuse täideviimise eesmärkide täitmisega, et aidata tal naasta ühiskonda.

«Tal oli kuus aastat ehk oluline osa karistusest kantud, rikkumisi tal polnud, ta on juba vana mees, kes tahtis koduses miljöös meeldiva puhkuse veeta,» selgitas ta Postimehele. «Need asjaolud näitasid, et teda võib usaldada, kuid...»

Mosina kasuks rääkisid Bergvaldi selgitusel ka faktid, et ta oli eraldunud teistest kurjategijatest, vältis nendega suhtlemist ja töötas eeskujulikult vangla pesumajas.

Kes on Jüri Mosin?

• 1991 aprillis pages röövimiste ja mõrva eest süüdi mõistetud Mosin kahe mehega Rummu vanglast kraana külge ehitatud plekist korvis.

• Kohe pärast pagemist röövis Mosin kaaslasega Balti jaamast eratakso ja kägistas selle juhi. Taksoga sõideti Venemaale, kus Mosin töötas mõni aeg hauakaevajate brigadirina, mistõttu sai ta kurjategijate seltskonnas hüüdnime Kalmistuvaht.

• 1996 jaanuaris röövis ja seejärel tappis Mosin Pärnumaal 87-aastase taluperemehe.

• 1996 veebruaris osales Mosin taksofirma Taxon taksojuhi tapmises.

• 1997 jaanuaris tabas politsei Mosina korterijoomingult. Et Mosin lubas elavalt mitte alla anda, ründas korterit K-komando.

• 1999 jaanuaris mõistis kohus Mosinale kahe mõrva ja ühes mõrvas osalemise eest kokku 15-aastase vanglakaristuse.

Tagasi üles